x

Majčino mlijeko kaloričnije nakon godinu dojenja

U mlijeku majki koje su kraće dojile bilo je više od sedam posto mliječnih masti .

Najnovija naučna istraživanja pokazuju da je mlijeko majki koje svoje bebe doje više od godine bogatije mastima i da ima veću energetsku vrijednost od mlijeka majki koje svoje bebe doje nekoliko mjeseci. Stručnjaci navode da je moguće da se nutritivna vrijednost majčinog mlijeka povećava zbog toga što bebe u starijoj dobi rjeđe doje.

Broj kalorija

Istraživanjem, koje je predvodio doktor Dror Mandel s Univerziteta Tel Aviv u Izraelu, obuhvaćeno je 27 dojilja koje imaju bebe starosti od dva do šest mjeseci i 34 dojilje čije su bebe stare 12 do 39 mjeseci.

U mlijeku majki koje su kraće dojile bilo je više od sedam posto mliječnih masti, dok je mlijeko majki koje su duže dojile sadržavalo 11 posto mliječnih masti.

Energetska vrijednost litra mlijeka majki koje su kraće dojile bila je 740 kalorija, dok je u mlijeku majki koje su duže dojile bilo 880 kalorija.

Korist za bebu

Američka pedijatrijska akademija preporučuje majkama da svoje bebe do šest mjeseci isključivo doje i navode da je do godinu majčino mlijeko veoma korisno u ishrani dojenčeta.

Međutim, Mandel i njegove kolege smatraju da vremenska granica za dojenje ne postoji i da majčino mlijeko ima nutritivnu vrijednost i nakon godinu dana.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.