x

MAJKA MONSTRUMA IZ BARSELONE PROGOVORILA: Sinu je poručila samo ovo!

Majka Junesa Abujakuba, 22-godišnjeg mladića za kojim traga policija zbog mogućeg učestvovanja u napadu kombijem u Barseloni, pozvala je sina da se preda jer je bolje da bude zatvorenik nego mrtav.

Njegova majka je rekla novinarima u subotu tokom okupljanja muslimana u centru katalonskog grada Ripolla gdje su javno zatražili mir usprotivivši se ubijanju.b Policija sumnja da je Junes, marokanskog porijekla, jedan od 12 pripadnika džihadističke ćelije i mogući vozač bijelog kombija kojim su pregaženi prolaznici u Barseloni. Pored Junesove majka stajala je žena koja je prevodila novinarima njene riječi.

 

``Neka dođe da je vidi, neka dođe njoj, ona nije kriva ni za šta``, rekla je žena.

 

``Neka ode u policiju, neka se preda, ona bi radije da bude u zatvoru nego da bude mrtav. Ona ne želi da ubijaju ostale, jer su osobe i jer islam ne govori o ubijanju``, dodala je.

 

Porodice, prijatelji i poznanici mladića osumnjičenih za napade u Barseloni i Kambrilsu okupili su se na trgu ispred gradske kuće kako bi poručili da su ``slomljeni od bola``, da odbacuju ono što se dogodilo i kako bi minutom šutnje iskazali počast žrtvama.

 

Rođaka Junesa Abujakuba, rekla je kako je uvjerena da je iman Abelbaki Es Sati ``manipulisao`` mladićima. Njega policija takođe traži.

 

Pregledali su njegov stan u Ripolu, a sustanar je rekao kako je Sati u utorak napustio stan rekavši da ide u Maroko gdje ima porodicu. Od tada ga nije vidio ni čuo. Policija ne isključuje mogućnost da je poginuo u noći između srijede i četvrtak u eksploziji u mjestu Alkanar. U tamošnjoj kući su, smatra policija, mladići pripremali eksplozivni materijal i slučajno izazvali eksploziju rukujući plinskim bocama.

(Kurir)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.