x

MAJKAMA U SRBIJI ZA TREĆE I ČETVRTO DIJETE 30.000 EURA!

Predsjednik Srbije iznio je crnu statistiku i istakao da, ako se populaciona politika ne popravi u budućnosti, Srbija neće imati ni narod ni državu .


Koliko je zabrinut za demografsku sliku države, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić opisao je juče u jednoj dramatičnoj rečenici: „Ako nešto ne uradimo, nećemo imati ni narod ni državu!“ Zbog toga je naglasio da se mora smanjiti negativan prirodni priraštaj, koji je, kako kaže, u „posljednjih 27 godina negativan“.

- Svakog dana gubimo 107 ljudi, stanovništvo gubimo već 67 godina. Broj rođene djece po majci u Srbiji je 1,44, a za prostu reprodukciju treba nam bar 0,8 više. U protivnom, doći ćemo u situaciju da za nekoliko godina imamo znatno manje stanovnika sa istim brojem penzionera, a to znači da smo završili kao nacija, nećemo imati ni ekonomski, ni demografski, ni politički potencijal - rekao je Vučić i dodao da kao predsjednik ima pravo da kaže da su posljedice pada nataliteta katastrofalne.


Predstavljajući mjere populacione politike, Vučić je rekao da će roditelji ubuduće za prvo dijete dobijati jednokratnu pomoć od 100.000 dinara, za drugo 10.000 dinara mjesečno dvije godine, za treće dijete 12.000 dinara mjesečno u toku deset godina, što znači 12.000 eura za deset godina, a za četvrto 18.000 eura u toku deset godina.

- Što znači, majka koja rodi treće i četvrto dijete imaće 30.000 eura za deset godina od države - rekao je Vučić i dodao da je Srbija posljednji put imala manje od sedam miliona stanovnika 1966. godine.

- Neke mjere stupiće na snagu 1. jula, ostale od početka naredne godine - rekao je Vučić i dodao da je prije dva dana donio odluku o formiranju Savjeta za populacionu politiku.


Prema njegovim riječima, ako se ovakvi negativni trendovi nastave, Srbija će do 2060. imati između 3,9 i 5,5 miliona stanovnika.

- Ključni problem Srbije je broj novorođene djece i, ako problem nataliteta ne obradimo odmah i na drugačiji način, izgubićemo zemlju, a na to nemamo pravo jer je naša obaveza da brinemo o otadžbini i budućnosti - poručio je predsjednik.


Kako je rekao, Srbija demografski problem ima i na selu i u gradovima, a najmanje problema je u Novom Sadu, najviše zbog izbjeglih ljudi koji su došli, zatim u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu, Preševu, jer su jedine opštine sa pozitivnim prirodnim priraštajem, odnosno imaju više rođenih nego umrlih.

- Ono što je za nas ključni problem, to je da mi nemamo djece i nemamo budućnost. Pišite saopštenja, bavite se feminističkim, ovakvim i onakvim pokretima... Na tome rade svi, od Njemačke, Danske, Švedske... Samo mi ne preduzimamo ništa jer smo samoživi - rekao je predsjednik i istakao da je urađen uporedni prikaz i analiza nekih centralnih dijelova Srbije i KiM, gdje je po broju stanovnika „jedno Podujevo kao naša Toplica“.

- Za 50 godina smo u Toplici izgubili 50.000 stanovnika - rekao je Vučić, a potom iznio i podatak da je 1950. u Srbiji rođeno 163.297 beba, a 2017. godine skoro 100.000 manje.


(Kurir)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.