x

Treći model

Mali Škodin crossover Kamiq predstavljen u Kino

Nakon što je prije nekoliko dana objavila teasere kompanija Škoda je u Kini zvanično predstavila mali crossover pod nazivom Kamiq.

Nije prošlo mnogo vremena otkako je Yeti služio kao Škodin crossover, ali svojim izgledom nije baš odgovarao toj klasifikaciji jer je više ličio na visoki hatchback. Nakon toga je u drugoj polovini 2016. godine stigao Kodiaq sa sedam sjedišta, a poslije njega se 2017. godine pojavio kompaktni Karoq sa pet sjedišta. Međutim, sada je tu i Kamiq koji je namijenjen isključivo kineskom tržištu.


Gradski crossover će svoje mjesto naći ispod već spomenutog Karoqa te tako postati treći Škodin crossover u Kini. Što se tiče samog dizajna, nema se mnogo šta reći, jer je Kamiq dosta karakteristika preuzeo od Kodiaqa i Karoqa. Ipak, prednji svjetlosni sklopovi su nešto drugačiji, a glavna svjetla su znatno veća.


Ista priča je i na stražnjem dijelu gdje se nalaze nova stražnja svjetla po kojim se Kamiq razlikuje od skupljih i većih modela. Unutrašnjost je specifična za Škodu te je prostrana i nudi dosta prostora za prtljag.


Tehničke specifikacije novog crossovera nisu objavljene, ali se očekuje da koristi PQ platformu koju koristi i Rapid za kinesko tržište, kao i 1,5-litarski benzinski motor.


Kamiq se neće prodavati u Evropi, ali je iz Škode potvrđeno da će produkcijska verzija koncepta Vision X predstavljenog ove godine na Sajmu automobila u Ženevi stići na tržište naredne godine. To će biti sofisticiraniji crossover u odnosu na kineski model, jer će koristiti MQB platformu VW Grupe te bi mogao dobiti i hibridni pogon. Njegovo ime još uvijek nije poznato.


Prodaja Kamiqa u Kini počinje uskoro, a bit će izložen i na Sajmu automobila u Pekingu koji počinje u srijedu.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.