x

Maloj bebi ne treba čaj

Bebi do šest mjeseci starosti potrebno je i dovoljno samo majčino mlijeko; njezin probavni sistem još nije spreman primati nikakvu dohranu, a čaj je upravo to - dohrana .

Često se mamama savjetuje davanje čaja između podoja kako bi se utažila žeđ, ublažili grčevi ili «smirila» beba. Zašto to nije preporučljivo? Stručnjaci tvrde da je takav savjet pogrešan i da može donijeti probleme i bebi, i mami.

Evo objašnjenja:

- Čaj ili voda napunit će bebin želučić pa će ona biti manje zainteresirana za dojenje, neće dobiti dovoljno hranjivih tvari i zbog toga može slabije dobivati na težini.

- Kod majke postoji mogućnost da će se dojke prepuniti jer beba koja pije čaj provede manje vremena na dojci.

- Remeti se uspostava proizvodnje mlijeka po načelu ponude i potražnje. Proizvodnja mlijeka je ovisna o tome koliko često, koliko dugo i koliko efikasno beba siše. Beba koja između podoja dobiva čaj ili vodu imat će veće razmake između podoja, posisat će manje mlijeka i moguća je manja efikasnost sisanja. Sve to će utjecati na smanjenje mamine proizvodnje mlijeka.

- Istraživanja pokazuju da davanje čaja u prvim danima nakon poroda povećava nivo bilirubina u krvi. On se najviše izlučuje mekonijem, a kolostrum ima laksativni učinak i, pomažući bebi da mekonij izbaci što prije, utječe na snižavanje nivoa bilirubina.

- Čaj, kao i adaptirano mlijeko, može kod malih beba izazvati preosjetljivost ili alergiju. Ako se daje na bočicu, može doći do konfuzije bradavice. Beba na sasvim različit način siše dojku nego dudu te vrlo mnogo beba kojima je u prvim sedmicama života ponuđena bočica ima ozbiljnih problema s dojenjem.

- Kad se beba rodi, njezin probavni sistem je nezreo i porozan pa je majčino mlijeko savršena hrana za njega: sve osim majčinog mlijeka narušit će bebin idealni razvoj.

- Majčino mlijeko pomaže sazrijevanju probavnog sistema tako što oblaže crijeva zaštitnim filmom i ona postaju manje porozna, štiteći tako bebu od mogućih alergija. Čaj ili voda ispiru taj zaštitni sloj i mogu izazvati probavne smetnje kod bebe ili potaknuti razvoj alergija.

Dodatne tekućine

Isključivo dojenje, (što znači da beba ne prima osim majčinog mlijeka ništa - ni vodu, ni čaj, ni adaptirano mlijeko), jedan je od preduvjeta uspješnog dojenja. Ako je beba dojena na zahtjev onda nema opasnosti da će biti žedna.

Sastav majčinog mlijeka se mijenja tokom svakog podoja, pa je na početku podoja mlijeko vodenastije i služi za utaživanje žeđi, a na kraju je masnije i služi za utoljavanje gladi.

Upravo zbog tog prvog vodenastog mlijeka bebi nije potrebna nikakva dodatna tekućina, čak i u vrućim ljetnim mjesecima. Dovoljno je ponuditi bebi dojku svaki put kada je zatraži.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.