x

Maltretiranje od strane brata ili sestre uzrokuje depresiju

Djevojčice su češće žrtve nasilja i zlostavljanja, a najviše su odgovorna starija braća.

Ukoliko između braće postoji zlostavljanje pa čak i zadirkivanje, to može narušiti njihovo psihičko stanje, osjećaj sigurnosti, ali i razviti depresiju kad odrastu. Potvrdilo je to istraživanje sa Univerziteta Oxford koje je prenio BBC.

Gotovo 7.000 djece u dobi od 12 godina ispitano je o tome jesu li ih ikada braća i sestre zadirkivali, vrijeđali ili ih tukli te lagali o njima. Istu su djecu ispitali šest godina kasnije. Većina djece je tvrdila da nisu podvrgnuti maltretiranju. Međutim, 6,4 posto patilo je od depresije, 9,3 posto od anksioznosti, a 7,6 posto prijašnjih si je godina pokušalo nekako nauditi. Od onih 786 koji su priznali da su ih braća i sestre zlostavljala, 12,3 posto pati od depresije, 14 posto pokušalo si je nauditi, a 16 posto njih pate od anksioznosti. 


Ovo je jedna od prvih studija koja je pokazala kako bratski odnosi i maltretiranje mogu utjecati na ranu adolescenciju pa čak i na kasniji život. Dokazano je da zadirkivanja, laganja i zlostavljanja povećavaju vjerovatnost da će osoba koja je maltretirana biti sklona depresiji, anksioznosti i mogućnosti da si naudi.


Djevojčice su češće žrtve nasilja i zlostavljanja, a najviše su odgovorna starija braća. Prema istraživanju, maltretiranje počinje otprilike u dobi od osam godina. Glavni autor istraživanja, doktorica Lusi Bovs (Lucy Bowes )sa Univerziteta Oxford, kaže kako treba razgovarati s roditeljima i dati im smjernice kako da slušaju svoju djecu i kako da obrate pažnju na zlostavljanje. To je vrlo bitno, kaže Bovs, jer zlostavljanje može napraviti trajnu štetu. 

Važno je da se problem uoči i riješi prije nego eskalira, kažu stručnjaci.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.