x

Mama, uskoro je vrijeme:: A je li bebica u optimalnom položaju za porod?

Ulazite u treće tromjesečje i sigurno vas zanima u kojem se položaju nalazi vaša beba.

U zadnjem tromjesečju trudnoće beba se smješta dublje u zdjelicu i okreće se za položaj rađanja. Idealan položaj bebe za izlazak je kada je okrenuta glavom prema dolje, licem prema vašim leđima, dok su njezina leđa okrenuta prema jednoj strani vašeg trbuha, a naziva se još i tzv. occiput anterior ili prednji položaj. Kada se beba spusti do dna vaše zdjelice, okreće glavu tako da se najširi dio njezine glave smješta u najširi dio vaše zdjelice.

Beba se namješta tako da stražnji dio njezine glave može skliznuti ispod vaše stidne kosti a tijekom izgona njezino lice prolazi ispod međice. Možda vam je to sada teško zamisliti, ali trebate biti otvoreni 10 centimetara da bi kroz vas prošao opseg bebine glave od 27,5 centimetara.

Stražnji položaj ili occiput posterior manje je dobar položaj bebe u trbuhu. Beba je okrenuta glavom prema dolje, a licem prema vašem trbuhu. Da bi se rodila, prvo se treba okrenuti za 180 stupnjeva prema vašim leđima pa će porođaj s ovakvim položajem bebe vjerojatno biti duži i nešto bolniji.

Kako beba koja se nalazi u stražnjem položaju, ne može u potpunosti sagnuti glavicu prema svojim prsima, često se ne može spustiti u zdjelicu prije početka poroda. Događa se stoga da se bebe tako smještene rađaju nakon termina. Također, Braxton-Hicksove kontrakcije prije poroda mogu biti bolne jer se beba pokušava okrenuti dok ulazi u zdjelicu.


A gdje je vaša beba?

Kako doznati u kojem je položaju vaša beba, sigurno se pitate. Ako osjećate njezine pokrete, pokušajte odrediti dio tijela koji se kreće. Glavica je na dodir tvrda i zaobljena, a guza mekana i zaobljena! Kako biste lakše mogli uočiti bebin položaj, legnite na leđa, ravno ispruženih nogu.

Ako je beba u prednjem položaju, na jednoj strani svog trbuha osjetit ćete tvrda i zaobljena leđa, a udarce ćete osjetiti pod rebrima. U ovome slučaju, pupak vam je ispupčen, a dio oko pupka tvrd na dodir.

Ako je beba u stražnjem položaju, trbuh vam obično izgleda ravniji, mekši je na dodir i na prednjoj ćete strani osjetiti ručice i nožice, a beba vas udara u središnji dio trbuha. Područje oko pupka može vam izgledati malčice udubljeno, poput tanjura. U ovome je slučaju da ćete imati duge i bolnije ‘pripremne trudove’ dok se dijete bude pokušavalo okrenuti kako bi se spustilo u zdjelicu.


Jean Sutton, primalja s dugogodišnjim iskustvom rada s trudnicama, primijetila da se u zadnjih nekoliko desetljeća drastično povećao postotak djece u stražnjem (posterior) položaju, navodno u skladu s načinom na koji žene koriste svoje tijelo.

Naime, kombinacija sjedenja u automobilu ili u udobnim naslonjačima i manjka tjelesnog rada dovodi do povećanog broja djece u stražnjem položaju. Stoga, logičan je zaključak, da ako niste rizična trudnica, tijekom trudnoće odlazite u dugačke šetnje i bavite se tjelovježbom umjerena intenziteta kako biste potaknuli bebicu da se okrene u prednji položaj prije poroda.


(Roditelji.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.