x

Maribor grad su srcu centralne Evrope

Danas je Maribor važno središte vinogradarstva gdje se proizvode najkvalitetnije bijele sorte.

Maribor je drugi grad po veličini u Sloveniji. To je privredno, naučno, kulturno i sportsko središte sjeverno – istočnog dijela zemlje. Maribor leži u samom srcu središnje Evrope, na raskrsnici važnih pravaca koji idu smjerom od centralne Evrope na jug – istok, te od zapadne Evrope do Panonske nizine.

Maribor se može pohvaliti brojnim kulturnim, zabavnim i sportskim događanjima na međunarodnoj razini, kao što je Zlatna lisica, Lent festival. Pored toga Maribor privlači Pohorjem, koji se uzdiže iznad samog grada i kao jedan od najvećih skijaških centara u Sloveniji.


Ne smijemo izostaviti domaćinstvo svjetskom natjecanju za žene u skijanju koje također privlači jako puno turista čemu ljudi iz Maribora najviše teže. A to najviše potvrđuju brojne staze za šetnju i biciklističke staze, brojne šume, livade.


Danas je Maribor važno središte vinogradarstva gdje se proizvode najkvalitetnije bijele sorte. Kalvarija poznata kao brdo koje štiti grad od naleta sjevernog vjetra, poznata je kao dom jednoj od najstarijih loza koja raste preko 400 godina. Danas je jedna od poznatijih turističkih atrakcija na samoj obali rijeke Drave.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.