x

MotoGP prvak

Marquez prije osvajanja pete titule vozio na kultnoj planinskoj cesti u Japanu

Prije utrke za Veliku nagradu Japana, na kojoj je u nedjelju zapečatio svoju petu titulu svjetskog MotoGP prvaka, Španac Marc Marquez je imao priliku da se oproba na čuvenoj cesti Hakone Turnpike.

Hakone Turnpike je popularna obilazna cesta, nekih 90 minuta južno od Tokija, poznata i kao "japanski Nürburgring". Vijugava planinska cesta ima kultni status kod ljubitelja auto-moto sportova u Japanu, a na njoj je snimljeno mnogo filmova na temu japanske kulture driftanja.


Marquez je iskoristio priliku da se na Honda RC213V motociklu provoza ovom cestom, koja se proteže duž obronaka vulkana Hakone.

Njegova vožnja bila je svojevrstan vremeplov kroz historiju auto industrije Zemlje izlazećeg sunca, jer je na svom putu nailazio na poznata japanska vozila iz različitih razdoblja, kao što su dostavni motocikl, tradicionalni japanski kamion, ulični motocikli iz '80-ih i '90-ih, te automobil za drift.


Na utrci za Veliku nagradu Japana na stazi Motegi, vozač Repsol Honde je zapečatio petu titulu MotoGP Svjetskog prvenstva u šest godina, koliko je proveo u najelitnijoj klasi motociklističkih utrka.

On se petom titulom prvaka izjednačio sa Australcem Mickom Doohanom u poretku najuspješnijih MotoGP vozača svih vremena. Legendarni Italijan Valentino Rossi ima sedam titula, a Giacomo Agostini je rekorder sa osam. S obzirom da Marquez ima tek 25 godina i pred njim je još mnogo godina utrkivanja, sasvim je realno očekivati da bi mogao postati najveći svih vremena.


Ovo je njegova ukupno sedma svjetska titula u karijeri, nakon što je bio prvak u klasama 125cc (2010. godine) i Moto2 (2012).


(Klix)

KOMENTARI
1

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.


Želiš da nađeš ženu za jednu noć? Hajde na = = > > www.Hotmiss.top