x

Maserati rekao "zbogom" V8 motorima

U skladu sa naredbama sa vrha kompanije, Maserati se odlučio za električnu budućnost.

I dok će Ferari nastaviti da se druži sa oktanskim zvjerima, u Maseratiju uskoro neće biti mjesta za ljubitelje klasičnih benzinskih motora. Kompanija će uskoro dati svoj posljednji pozdrav na Goodwood festivalu brzine.

Maserati će ovom prilikom predstaviti verzije Ghibli 334 Ultima i Levante V8 Ultima, dok će Trofeo varijante aktuelnih modela izaći iz proizvodnje do kraja godine. Ovim će se Maserati oprostiti od Ferarijevog V8 motora i nastaviće da nudi veoma poseban Nettuno V6 još neko vrijeme.

Oprostiti se od priče o V8 je zaista velika stvar. Od 1959. godine, Maserati je oživio preko 100.000 automobila sa V8 motorima. Trenutni 3.8 V8 twin-turbo proizvodi 580 KS i 730 Nm, i više nije dostupan nakon što je Ferrari prestao da isporučuje Maserati.

Kompanija je objavila tužnu vijest o odlasku V8 motora u vječna lovišta tokom Motor Vallei Festivala, koji se trenutno održava u Modeni. Prikazali su specijalne performanse uključujući jedinstveni GranTurismo Zeda, ali i električni performans Folgore.

(B92)



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.