x

Maske su od sutra obavezne, ko nema može staviti šal!

Federalni sanitarnih inspektori, njih 86, svakodnevno vrše 24-satnu kontrolu na 15 graničnih prijelaza (Bijača, Orašje, Kamensko, Izačić, Gorica, Bosanski Šamac, Velika Kladuša, Doljani, Bosansko Grahovo, Strmica, Osoje, Gabela Polje, Čepikuće, Neum 1, Neum 2, Ivanica i Međunarodni aerodrom Sarajevo), rekao je Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove.

- Kao i Halilović, kao carinska ispostava u Sarajevu gdje smo imali određeni broj kontrola i izrečene mjere samoizolacije prema vozačima koji su dopremali robu, federalni sanitarnih inspektori, njih 86, svakodnevno vrše 24-satnu kontrolu na 15 graničnih prijelaza (Bijača, Orašje, Kamensko, Izačić, Gorica, Bosanski Šamac, Velika Kladuša, Doljani, Bosansko Grahovo, Strmica, Osoje, Gabela Polje, Čepikuće, Neum 1, Neum 2, Ivanica i Međunarodni aerodrom Sarajevo) - rekao je Ajdinović.


Do ovog trenutka izrečeno je ukupno 19.625 rješenja o mjerama izolacije prema putnicima koji su ušli u BiH.

Istovremeno su za 2.200 osoba s prebivalištem u RS dostavljeni podaci nadležnim inspektoratima, kao i za 160 osoba iz Brčko distrikta.

Danas istječu mjere za 636 građana FBiH, rekao je Ajdinović, koje su izrekli federalni inspektori, tako da je za 1.903 osobe istekao period izolacije.

Naveo je da će prema 50 osoba biti pokrenuti prekršajni postupci zbog kršenja mjera izolacije. 

Istakao i da federalni inspektori vrše kontrolu cijena u privrednim subjektima koji prometuju namirnice i dezinfekciona sredstva i maske.


- Prema prijavama građana i drugim saznanjima, evidentirano je da se krši ova naredba i zakoni o kontroli cijena i unutrašnjoj trgovini. Samo tokom jučerašnje kontrole na području KS i TK izrečeno je sedam prekršajnih nadzora, imali smo deset ovih inspekcijskih kontrola, kao i šest kontrolnih nadzora i, nažalost, u ovih sedam slučajeva sankcionirali smo privredne subjekte sa 7.250 KM - rekao je Ajdinović.

Smanjen broj ulazaka u BiH

Ukupno, u 93 dosad izvršena inspekcijska nadzora izrečen je 91 prekršajni nalog u ukupnom iznosu od 182.200 KM. U 106 slučajeva u kontrolnim nadzorima, utvrđeno je da privredni subjekti nisu kršili odredbe zakona.

Rapidno opada, kako je rekao, broj ulazaka u BiH, te je jučer u našu zemlju ušla tek 561 osoba, preko graničnih prijelaza u FBiH. Na većini graničnih prijelaza nije ušla nijedna osoba.


- Danas sam razgovarao s direktorom GPBiH Zoranom Galićem da idemo s prijedlogom prema državnim institucijama da se na ovim prijelazima ograniči rad i granične policije i Federalne uprave za inspekcijske poslove, na nekih osam do 16 sati, da to ne bude 24-sata pokriven ovaj nadzor - rekao je Ajdinović, navodeći da su ljudi iscrpljeni te da bi se prijelazi mogli privremeno dnevno zatvarati.

Od sutra obavezne maske

Ajdinović je potvrdio da će od sutra na području FBiH biti obavezno nošenje zaštitne maske.

- Vrlo je bitno da kažemo građanima da koliko su maske zaštita za njih toliko su zaštita i za druge u odnosu na njih. Ne mora uvijek biti maska, moguće je staviti šal, neku platnenu krpu, pamučnu, uglavnom zaštititi lice, zaštititi sebe i druge, a pozivamo sve kkantonalne štabove civilnih zaštita da daju svoj maksimum i omoguće kupovinu maski za sve građane BiH - rekao je Ajdinović. 

.

.

.

.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.