x

nova saznanja

Matej je u sebi imao koktel smrti: Psiholog otkriva zbog čega se Periš ponašao čudno u noći nestanka, zapao je u ovu vrstu psihoze!

Više od šest mjeseci čitav region se pitao šta je natjeralo Mateja Periša (27) da uskoči u ledenu Savu kobne noći uoči Nove godine.

Djelimično objašnjenje dala je obdukcija, koja je utvrdila da je prethodno konzumirao k.kain, sp.d i alkohol.

Klinički psiholog Marija Šutulović objašnjava da je sa ovim koktelom smrti u sebi Matej u noći nestanka, po svemu sudeći, zapao u paranoju.


- Jasno je da su n.rkotici kod njega prouzrokovali izmijenjeno stanje svijesti. Halucinacije su svakako jedna od posljedica. Nakon miješanja alkohola i ovih vrsta n.rkotika, posljedice su i ubrzan rad srca, povišeni krvni pritisak, poremećaji mišljenja, pojačana agresivnost, euforija, konfuzija, kao i strah bez razloga koji prelazi u paranoju, a koja je usko vezana sa halucinacijama - kaže Šutulović.

Ona navodi da se u tim situacijama javlja i nemogućnost da se osoba obuzda, kao i povišena tjelesna temperatura i preznojavanje.


- Smatram da u takvom stanju nije bio sposoban da potraži pravu vrstu pomoći. Sve što je preduzeo, trčanje po ulici, zaustavljanje taksija i ulazak u rijeku, bio je zapravo njegov pokušaj da se oslobodi paranoidnih misli - kaže Šutulović i dodaje da ostaje nedoumica kako su n.rkotici dospjeli u njegov organizam.

- Ovim putem izražavam saučešće porodici Periš. Svakako treba naglasiti i edukovati mlade ljude da dobar provod nisu velike količine alkohola i n.rkotika. Problemi koje svako od nas ima ne treba rješavati na taj način, to je najmanje dobro i najmanje efikasno rješenje. Nije sramota obratiti se stručnjacima za pomoć ukoliko imamo problem - poručuje ona.


Nakon što su analize objavljene u javnosti, tim povodom oglasio se i Nenad Periš, otac tragično nastradalog mladića.

On je izjavio da nije dobio nalaz, ali da nikada nije mogao ni da zamisli da njegov sin koristi dr.gu. U ispovijesti za hrvatski "Jutarnji list" opisao je kako se osjeća poslije objavljenih rezultata.


- Mislim da je trebalo poštovati privatnost, a ne da to saznam iz medija. To mi je malo čudno. Žao mi je što nisam dobio službenu informaciju o rezultatima obdukcije, iako vjerujem da su kolege iz Beograda napravile sve po pravilima struke. I sam sam hemičar i znam koliko je teško uzeti uzorke i napraviti analizu. Vjerujem u ono što su oni i beogradska policija učinili i još jednom im na tome zahvaljujem. Nadam se da postoje protokoli i da će meni taj nalaz biti dostavljen. Volio bih da vidim na koji način su napravili analizu, to me jako interesuje - rekao je Periš.

.

.

.

.

.

Izvor: Alo.rs

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.