x

Max iskoristio sudar Leclerca i povećao vodstvo

Aktualni svjetski prvak Max Verstappen ostvario je uvjerljivu pobjedu na VN Francuske nakon što je s vodeće pozicije odustao Charles Leclerc zbog vozačke pogreške, a Lewis Hamilton i George Russell upotpunili su pobjedničko postolje za Mercedes.

Svi vozači odlučili su se za start na medium gumama osim Bottasa u Alfa Romeu, Gaslyja u AlphaTauriju i Sainza u Ferrariju koji je startao s 19. mjesta zbog promjene motora.

Leclerc i Verstappen zadržali su pozicije na startu dok je Hamilton prestigao Pereza sjajnim startom na putu prema prvom zavoju.

Alonso je prestigao Norrisa, a Ocon je pogodio Tsunodu u osmom zavoju i vrlo brzo dobio kaznu od pet sekundi dok je Japanac pao na posljednje mjesto.

Sainz se postupno probijao kroz poredak i u 13. krugu prestiže Strolla u Aston Martinu za 10. mjesto, a Verstappen je svoje prvo zaustavljanje u boksu obavio u 16. krugu kada je medium zamijenio hardom.

Leclerc je u 18. krugu napravio pogrešku u 11. zavoju, izgubio stražnji kraj i zabio se u barijere čime je uzrokovao izlazak sigurnosnoga automobila koji je potaknuo lančanu reakciju ulazaka u boks.


Verstappen je jedva uspio zadržati vodstvo ispred Hamiltona, Pereza, Russella, Alonsa, Norrisa, Ricciarda i Sainza, a utrka se nastavila u 21. krugu pri čemu su svi obavili promjene guma i svi su bili na hardu osim Sainza i Gaslyja koji su bili na mediumu.

Sainz već u prvom krugu nakon povlačenja sigurnosnoga automobila prestiže oba vozača McLarena i dolazi na šesto mjesto, a krug kasnije prestiže Alonsa i zauzima peto mjesto.

Sainz je nastavio svoj proboj prema vrhu i sjajnim potezom s vanjske strane 10. zavoja prestigao Russella u borbi za četvrto mjesto, ali je dobio i pet sekundi kazne zbog nesigurnoga puštanja u boksu.

Iako je uspio prestići Pereza u borbi za treće mjesto, Sainz ipak ulazi u boks deset krugova prije kraja, odrađuje kaznu od pet sekundi i vraća se na deveto mjesto na novom setu medium guma.

Russell je tri kruga prije kraja uspio prestići Pereza u borbi za treće mjesto brže reagiravrši na prestanak uvjeta virtualnoga sigurnosnoga automobila koji su nastupili zbog odustajanja Zhoua u Alfa Romeu.


Verstappen je uvjerljivo slavio s 10.6 sekundi prednosti, sedmi puta ove sezone i 27. puta u karijeri, za povećanje prednosti u poretku vozača na 63 boda ispred Leclerca, a Hamilton je ostvario rezultat sezone za Mercedes na drugom mjestu.

Prvi puta ove sezone Mercedes je ostvario dvostruko postolje s drugim i trećim mjestom za Hamiltona i Russella, a Perez se morao zadovoljiti četvrtim mjestom u drugom Red Bullu.

Sainz je nakon sjajnoga proboja sa začelja uspio završiti peti iako je doveo u pitanje opravdanost druge promjene guma na koju ga je Ferrari pozvao deset krugova prije kraja utrke.

Alonso je imao dosta mirnu utrku na šestom mjestu za Alpine nakon što je u ranoj fazi prestigao vozače McLarena i bez problema ih zadržao iza sebe, a Norris je završio sedmi ispred Ocona i Ricciarda pa je Alpine prestigao McLaren u borbi za četvrto mjesto.

Stroll je osvojio posljednji bod za Aston Martin nakon velikoga pritiska momčadskoga kolege Vettela u posljednjim krugovima.

Gasly je završio 12. u svojoj domaćoj utrci ispred Albona u Williamsu, Bottasa u Alfa Romeu i Schumachera u Haasu, a utrku nisu završili Zhou, Latifi, Magnussen, Tsunoda i Leclerc.


(Sportklub.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.