x

McLaren Artura GT4 predstavljena na festivalu brzine u Gudvudu

McLaren Artura dobija trkačku varijantu GT4. Debitujući na festivalu brzine u Gudvudu, on zamjenjuje 570S GT4 kao McLarenov trkački automobil nižeg ranga.

U poređenju sa klasom GT3 koja je domen McLarena 720S GT3, GT4 ima više ograničenja za modifikacije. Dakle, Artura GT4 zadržava veći dio karoserije serijske verzije, ali sa velikim prednjim razdjelnikom, aerodinamičkim dodacima, prednjim kanalom i zadnjim spojlerom za stvaranje veće sile aerodinamičkog vertikalnog potiska na stazi.

Međutim, pošto pravila GT4 ne dozvoljavaju hibridne pogone, McLaren je morao da odbaci elektrifikovane elemente pogonskog sklopa Arture.

Podsjetimo, serijska Artura je plug-in hibrid koji se sastoji od 2,9-litarskog V6 benzinca sa dva turbo punjača i osmobrzinskog mjenjača sa dvostrukom spojnicom sa integrisanim elektromotorom.


Umjesto toga, Artura GT4 dobija samo V6 motor, sa sedmobrzinskim mjenjačem koji je jedinstven za trkački automobil. Eliminišući sistem dopunjivog hibrida mase oko 130 kilograma u poređenju sa serijskom Arturom, McLaren je rekao u saopštenju za štampu, dodajući da je V6 lakši od M838 twin-turbo 3,8-litarskog V8 agregata, koji se koristi u 570S GT4, sa boljim odzivom na gas i ekonomičnom potrošnjom goriva.

McLaren nije dao detalje o snazi, ali znamo da V6 razvija 585 "konja" i 584 Nm najvišeg obrtnog momenta u automobilu Artura, bez električne pomoći. Konačni rezultat za Artura GT4 će vjerovatno zavisiti od balansa proračuna performansi.

McLaren je također instalirao rezervoar od 90 litara sa pumpama za gorivo koje se koriste u automobilima za motosport i pomjerio niskotemperaturne hladnjake u unutrašnjost, da bi ih zaštitio od oštećenja na stazi. Artura GT4 ima mehanički diferencijal sa ograničenim proklizavanjem.


Arturino novo vozačko sjedište nazvano McLaren Carbon Lightweight Architecture (MCLA), to jest bolje je reći kadica, također olakšava ulazak i izlazak u odnosu na MonoCell dizajn iz 570 GT4, pomažući da se ubrzaju postupci promjene vozača, kako navode u McLarenu. Ti vozači sjede na fiksnom sjedištu prema specifikaciji FIA 8862 sa podesivim pedalama, okrenuti prema volanu inspirisanom 720S GT3 (zapravo više kao jaram).

Pošto je Artura GT4 trkački automobil za kupce dizajniran za vozače različitih nivoa vještina, on također dobija pregršt pomoći za vozača.

Trkački podešene antiblokirajuće kočnice i kontrola proklizavanja su standardni, dok su monitori pritiska u gumama, sistem za izbjegavanje sudara i senzori visine vožnje opcioni. Ostale opcije uključuju telemetriju V-Box, potenciometre amortizera koji mjere položaj vješanja, infracrvene senzore kočnica, dodatna svjetla za noćne trke i sistem za piće, prenosi AutoRepublika.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.