x

McLaren vjeruje da je kršenje ograničenja budžeta ‘varanje’

Glavni izvršni direktor McLarena Zak Brown smatra da bilo kakav prekršaj ograničenja budžeta treba tretirati kao varanje i predlaže da se promijene pravila kako se ne bi iskorištavala činjenica da se za prekršaje manje od 5% dobije tek blaga kazna.

FIA je objavila rezultate analiza financijskih izvještaja za prošlu F1 sezonu i utvrdila da je Red Bull napravio manji prekršaj, manji od 5% granice od 145 milijuna dolara, dok je Aston Martin napravio proceduralne pogreške, donosi MAXf1.net.

Još uvijek se ne zna koje će točno akcije FIA poduzeti protiv Red Bulla i Aston Martina, ali reakcije šefova momčadi su oštre i svi se slažu da bi kazna trebala biti prikladna budući da je bilo kakav prekršaj mogao imati veliki utjecaj na rezultate prošle i ove godine.

Brown je napisao pismo FIA-inom predsjedniku Mohammedu ben Sulayemu i glavnom izvršnom direktoru Formule 1 Stefanu Domenicaliju, a Amerikanac je za BBC objasnio svoje razmišljanje oko ove teme.

“Kršenje ograničenja budžeta, a moguće i proceduralno kršenje, predstavljaju varanje nudeći značajnu prednost u odnosu na tehničke, sportske i financijske propise”, piše Brown, a prenosi BBC.

“FIA je vodila iznimno temeljit, suradnički i otvoren proces. Čak smo dobili jednogodišnju generalnu probu (2020.), s dovoljno mogućnosti da tražimo bilo kakva pojašnjenja ako su detalji nejasni. Dakle, nema razloga za bilo kakve momčadi da sada kažu da su iznenađeni.”


“Zaključak je da je svaka momčad koja je previše potrošila stekla nepravednu prednost u razvoju automobila ove i sljedeće godine.”

“Ne smatramo da bi samo financijska kazna bila prikladna kazna za kršenje prekomjerne potrošnje ili ozbiljno kršenje procedure. Jasno je da u tim slučajevima treba postojati sportska kazna, kako je odredila FIA.”

“Predlažemo da se prekomjerni trošak kazni smanjenjem gornje granice troškova tima u godini koja slijedi nakon presude, a kazna bi trebala biti jednaka prekomjernom trošku plus daljnja kazna – tj. prekoračenje od 2 milijuna dolara u 2021. identificiran 2022., rezultiralo bi odbitkom od 4 milijuna USD 2023. (2 milijuna USD za nadoknadu prekomjerne potrošnje plus 2 milijuna USD kazne).”

“U kontekstu, 2 milijuna dolara je (a) 25-50% nadogradnje (jednog) godišnjeg proračuna za razvoj automobila i stoga bi to imalo značajnu pozitivnu i dugotrajnu korist.”

“Osim toga, vjerujemo da bi trebale postojati manje sportske kazne za prekomjernu potrošnju od 20% smanjenja CFD-a i vremena u zračnom tunelu. One bi se trebale primijeniti sljedeće godine, kako bi se ublažila nepoštena prednost koju momčad ima i od koje će nastaviti imati koristi.”


“Kako bismo izbjegli gomilanje timova i iskorištavanje učinka multiplikacije nekoliko manjih kršenja prekomjerne potrošnje, predlažemo da drugo manje kršenje prekomjerne potrošnje automatski pomakne momčad na veliko kršenje.”

“Konačno, s obzirom na uključene financijske podatke, prag od 5% za manje kršenje prekomjerne potrošnje čini se prevelikim odstupanjem. Predlažemo da je niži prag, 2,5%, prikladniji.”

“Najvažnije je da se ograničenjem troškova i dalje upravlja na vrlo transparentan način, kako u pogledu pojedinosti bilo kakvih kršenja tako i povezanih kazni.

“Također će biti važno razumjeti treba li, nakon prve pune godine rada i istraživanja sheme, doći do dodatne jasnoće u vezi s određenim stvarima ili bilo kakvim ključnim saznanjima. Opet, svi uvidi ili učenja trebaju se podijeliti među svim timovima – tamo ne može biti mjesta za rupe u zakonu,” zaključio je Brown.


(Sportklub.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.