x

Mediteranska hrana štiti zdravlje srca

Omega-3 masne kiseline, kalij, kalcij, magnezij, vlakna, fitonutrijenti i antioksidanti su najvažniji.

Hrana koja je zdrava za srce sadrži hranjive sastojke koji dokazano koriste kardiovaskularnom sistemu ili smanjuju rizik od razvoja srčanih bolesti. Omega-3 masne kiseline, kalij, kalcij, magnezij, vlakna, fitonutrijenti i antioksidanti su najvažniji, a njihov udio je najveći u mediteranskoj hrani i DASH dijeti, pa su najbolji izbor za one koji žele održati ili poboljšati zdravlje srca.


Nauka podupire ovu teoriju. Kaže da jelovnik, koji se bazira na žitaricama, orašastim plodovima i mahunarkama, kao i na pomalo mliječnih proizvoda i masti zdravih za srce, može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti za otprilike trećinu, navodi studija iz 2016. objavljena u časopisu „Journal of the American College of Cardiology“.


Hrana koja dobiva crveno svjetlo kad je u pitanju zdravlje srca je: obrađeni mesni delikatesi, hot-dog, pečena piletina, pržena piletina, prženi krompirići, čips, voćni smuti, zeleni sok, konzervirano povrće, gotova smrznuta jela, kečap, crveno meso, so, dresinzi za salatu, bijeli hljeb, bijela riža, sportski napici, energetski napici, pizza, alkohol, puter od kikirikija bez masti, pahuljice sa šećerom, kapare, jogurt s ukusima, granola i margarin.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.