Međunarodni festival umjetničkog stavaralaštva „ART EAST SARAJEVO“ od 25. maja do 1. juna u Istočnom Sarajevu!

25.05.2018 12:00 Do 01.06.2018 19:00

Udruženje građana ''Front'', uz podršku lokalnih zajednica - Grada Istočno Sarajevo, Opštine Istočno Novo Sarajevo i Opštine Istočna Ilidža, te Matične Biblioteke Istočno Sarajevo i Kulturnog centra Istočno Sarajevo organuzuje međunarodni festival umjetničkog stvaralaštva "ART EAST SARAJEVO". Festival počinje 25. maja otvaranjem izložbe, te najavom promocije knjige „Dokument“, u galeriji „Kućanski“ u Istočnom Sarajevu a završava 1. juna. okruglim stolom na temu „Nacionalne granice u kulturi“, koji će biti održan u Skupštini grada Istočno Sarajevo. Izložbu koja će označiti početak festivala „ART EAST Sarajevo“ 25. maja će otvoriti poznati bosanskohercegovački pozorišni reditelj, književnik i kritičar Gradimir Gojer. „ART EAST SARAJEVO“ su podržali i Ministarsvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, te Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Tokom osam dana, koliko traje „ART EAST SARAJEVO“, osim izložbe slika bosanskohercegovačkih, ali i regionalnih slikara, skulptora, vajara, grafičkih dizajnera i grafičara poput Džeke Hodžića, Branka Bačanovića, Irfana Hoze, Enesa Sivca, Drage Handanovića i mnogih drugih, posjetioci će imati priliku uživati u mnogobrojnim književnim i muzičkim sadržajima, poput promocija knjiga ''Rock'n'roll u kandžama interneta'' i „Seljobriti kaži dva“ uz pratnju grupe ''Atentat'', zatim promociju knjiga ''Janjičar'' i ''Ustanik'' uz pratnju rock grupe ''Patrias'', promociju knjige ''Vladika'' uz pratnju grupe „Katera“, ali i promociju knjiga autora Gradimira Gojera „Pjesni iz Vallarse“ i „Karijatide scenske umjetnosti“.

Organizovanjem međunarodnog festivala umjetničkog stvaralaštva „ART EAST SARAJEVO“ nastoji se uspostaviti kulturalni dijalog među umjetnicima iz EU i zemalja regiona (zemlje bivše Jugoslavije), afirmisati mlade umjetnike iz različitih sredina zemalja regiona u oblasti slikarstva i pjesničkog stvaralaštva, ali i istaći značaj kulture i umjetnosti u otklanjanju predrasuda i barijera među mladima iz regiona.

Iz Udruženja građana „Front“ istakli su da je cilj festivala dati doprinos razvoju kulture u gradu Istočno Sarajevo kroz povezivanje, promociju i zajedničko djelovanje mladih i afirmisanih umjetnika iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i zemalja regiona. „Zbog situacije u kojoj su se kultura i umjetnost u Bosni i Hercegovini našli zahvaljujući nacionalnim „granicama“ i mogu slobodno reći ograničenjima i predrasudama, odlučili smo na jednom mjestu okupiti umjetnike bez obzira na nacionalnu ili vjersku pripadnost. Umjetnost je jedina vrijednost i određenje koje priznajemo i ona je zapravo bila ideja vodilja kada smo odlučili da nešto ovako organizujemo. Kulturu i umjetnost želimo osloboditi sprega politike i pokazati da ondje gdje su kultura i umjetnost, nema mjesta političkim, nacionalnim, vjerskim ili bilo kojim drugim granicama i antagonizmima, naprotiv – kultura i umjetnost treba da spajaju ljude, da budu most koji nas povezuje“ istakao je Borko Močević, predsjednik Upravnog odbora Udruženja građana „Front“.

Motiv udruženja građana „Front“ da bude inicijator jednog ovakvog festivala je i to što se grad Istočno Sarajevo, opština Istočno Novo Sarajevo i opština Istočna Ilidža ne mogu pohvaliti bogatim kulturnim sadržajima. Zajednički interes svih koji su podržali „ART EAST SARAJEVO“ jeste da se proširi postojeća ponuda sa uvođenjem novih, kreativnih kulturnih sadržaja, kao i da se Opštine Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo ali i Grad Istočno Sarajevo promovišu, Bosni i Hercegovini i zemljama regiona, kao novi centar kulture i omladine, ali i mjesto gdje se primarno poštuju kulturološke različitosti.

Osim izložbe, nekoliko promocija knjiga, te posjete pjesnika OŠ „Sveti Sava“ u Istočnom Novom Sarajevu, tokom posljednjeg dana festivala umjetničkog stvaralaštva biće organizovan i okrugli sto pod nazivom „„Nacionalne granice u kulturi“, kako bi se osim prethodno prikazanim umjetničkim stvaralaštvom, razgovorom i diskusijom dočarala vrijednost i snaga kulturnog i umjetničkog stvaralaštva u rušenju barijera i razbijanju predrasuda u Bosni i Hercegovini.



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.