x

Zenica

Međunarodni festival "Zlatni čokanj" okupio 277 takmičara! (Galerija)

Međunarodni festival jakih alkoholnih pića i likera „Zlatni čokanj“ održan je proteklu subotu u Sokolskom domu u Zenici.

Ovogodišnji peti po redu Festival okupio je mnoštvo takmičara na već tradicionalnoj manifestaciji, ali i ljubitelja, kako je nazivaju, „najslađe kapi“ na svijetu.

„Kada smo krenuli sa Festivalom u Zenici, bio je lokalnog karaktera i htjeli smo podržati naše proizvođače i potrošače. Svake godine nam je broj uzoraka i takmičara rastao. Ove godine smo postigli veći broj uzoraka, ali za 50 posto i takmičara“, zadovoljan je Boško Jefić, organizator Festivala „Zlatni čokanj“.

Organizatore raduje činjenica da je Festival iz lokalnog prerastao u međunarodne razmjere, pa su uzorci rakija stizali čak i sa drugih kontinenata.

„Ove godine je dobra priča da više nismo lokalni, regionalni, nego smo postali svjetski Festival. Dobili smo uzorke iz Australije, Amerike. Naša dijaspora je to prepoznala i oni peku i prave rakiju. Tako das smo uznapredovali i kao Festival, ali i kompletan program“, ističe Jefić, kojem je želja da ovaj Festival dalje raste i po kvalitetu.

U takmičarskom dijelu za 19 Zlatnih čokanja borilo se 277 takmičara sa 626 uzoraka iz 11 zemalja svijeta. I ove godine je šljiva opravdala titulu kraljice među rakijama, i to iz BiH, a također, zlatne medalje u drugim kategorijama su otišle i u Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju…

Nemanja Stevanović sa Destilerijom “Stevanović” iz Srbije, ovogodišnju titulu najboljeg ponio je sa dunjom.

“Prezadovoljni smo. Ovo je jedna fantastična manifestacija i mi iz Srbije rado dolazimo, jer je lep ugođaj”, kaže Stevanović, naglasivši da je ova Manifestacija i prilika za dobre veze i razmjene iskustva sa kolegama proizvođačima.

Pored takmičarskog dijela za učesnike u manifestaciji i posjetioce bila je priređena sjajna zabava uz nagradne igre i muzički dio programa za koji su se pobrinuli zenički bendovi Meraklije i Romantic Bend.

.

.

.

.

.

.

Pahuljko / zenicainfo

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.