Ekskluziva najave
371 pregleda

Međunarodni simpozij o očuvanju kulturnog naslijeđa u Bursi 19. i 20. oktobra 2017.

19.10.2017 18:00
medunarodni-simpozij-o-ocuvanju-kulturnog-naslijeda-u-bursi-19-i-20-oktobra-2017-main

Kad: 19. i 20. oktobra 2017.

Gdje: U Kulturnom centru Tayyare u Bursi, Turska

 

Ured savjetnika za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini obavještava zainteresirane da će se Međunarodni simpozij o očuvanju kulturnog naslijeđa održati 19. i 20. oktobra/listopada 2017. godine u Kulturnom centru Tayyare u Bursi. Međunarodni simpozij organizira Uprava grada Bursa, a ima za cilj okupljanje naučnika i istraživača u oblasti očuvanja kulturne baštine, kao i organizacija i kompanija koje podržavaju ovu oblast.

U današnje vrijeme studije vezane za očuvanje kulturnog naslijeđa su od izuzetne važnosti. Nije slučajno što je upravo Bursa izabrana za održavanje Simpozija, budući da se radi o gradu sa bogatim kulturnim naslijeđem različitih civilizacija, a područja Sultan Kulliyes i Cumalıkızık su upisani na Listu svjetske baštine UNESCO-a 2014. godine, jer predstavljaju autentičan sistem urbanog planiranja.  

 

Tokom Simpozija učesnicima će kroz šest sesija tokom dva dana biti prezentirani radovi odabrani od strane stručnog Savjetodavnog odbora, a teme o kojima će biti razgovaranu su vezane za Bursu, Tursku i svijet. Bit će govora o arhitektonskoj zaštiti, zaštiti arhitektonskih ornamenata, primjeni konzervacije u Bursi, urbanoj konzervaciji, odnosu konzervacije i arheologije te konzervaciji i tradicionalnom životu.

 

Naučni program Simpozija ima za cilj podržati naučna istraživanja o očuvanju kulturne baštine, prenijeti najnovije informacija i aplikacija, unaprijediti nacionalne i međunarodnu saradnju, jačati profesionalne i društvene komunikacije i odnosa među stručnjacima i organizacijama.

 

Osim naučnog,   održat će se i socijalni program Simpozija u okviru kojeg će biti organizovane tematske radionice za zanatlije i rukovodioce koji rade sa aplikacijama za restauraciju i konzervaciju, srednjoškolce i studente, ali i za osobe zainteresirane za historijske spomenike.

 

„Kao Uprava grada Bursa uspjeli smo završiti mnoge projekte očuvanja i promoviranja našeg historijskog nasljeđa i prenijeli ga na sljedeće generacije, zbog toga organizacija Međunarodnog simpozija o očuvanju kulturnog naslijeđa koji se organizira prvi put za nas ima posebno značenje“, naglasio je Recep Altepe, gradonačelnik Grada Burse povodom održavanja Simpozija. 

 

Više informacija o  samom Simpoziju na:  http://culturalheritage.bursa.com.tr/home/


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.