x

UKUSNI RECEPT

Meke kiflice s punjenjem po želji savršen su izbor za vikend užinu

Ukoliko ste kod kuće ostali bez hljeba, a ne želite ići u pekaru ili prodavnicu, savršen izbor bit će priprema kiflica.

Svježe i meke kifle koje možete puniti slanim i slatkim dodacima idealan su izbor za vikend. Umjesite ih čim prije i obradujte svoje ukućane ukusnim doručkom.


Potrebni sastojci:

700 g glatkog brašna

10 g šećera

10 g soli

7 g suhog kvasca

75 g maslaca

50 ml ulja

200 ml mlijeka

180 g čvrstog jogurta

jedna kašika jabučnog octa

jedno jaje (za premazivanje)

20 ml mlijeka (za premazivanje)


Način pripreme

Sjedinite sastojke tako što ćete prvo pomiješati brašno, sol, šećer i kvasac. Potom u manju posudu dodajte ulje i maslac, rastopite te sklonite s vatre. Dodajte hladno mlijeko, jogurt i ocat, dobro izmiješajte i izlijte u posudu u kojoj planirate mijesiti tijesto.

Potom dodajte pola smjese s brašnom, miješajte minutu, pa onda dodajte još pola te nastavite miješati dvije minute, nakon čega ćete dodati ostatak smjese i umijesiti tijesto. Gotovu tijesto prekrijte čistom krpom i ostavite na toplome 45 minuta kako bi tijesto naraslo.

Nakon 45 minuta tijesto je spremno za oblikovanje, prvo ga malo ga promijesite i stavite na pobrašnjenu površinu. Razvaljajte u krug debljine otprilike 5 mm. Razrežite na trokutiće i po želji filujete namazom po želji. Također, kiflice možete napraviti bez namaza. Potom zamotajte kiflice kako vam nadjev ne bi iscurio, premažite ih s malo mlijeka i ostavite pola sata na sobnoj temperaturi kako bi još malo narasle.

Razmutite jaje i zagrijte pećnicu na 200 stepeni. Potom premažite kiflice jajetom i pospite sjemenkama po želji. Ubacite u pećnicu na 18 minuta. Pecite dok vam kiflice lijepo ne porumene.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.