x

Završna faza

Mercedes-AMG: Konceptni Project One došao je do faze testnog prototipa

Mercedes-AMG je objavio nekoliko fotografija prototipa Project One s aktuelnih testiranja koja se obavljaju u Engleskoj.

Predstavljen u konceptnom izdanju na posljednjem Sajmu automobila u Frankfurtu, AMG-ov projekt ultrasportskog automobila koji popularno nazivaju "Formula 1 za upotrebu na javnim cestama" došao je do faze intenzivnog testiranja prototipa na zatvorenim testnim poligonima koji mnogim detaljima simuliraju uslove na javnim cestama.


Mercedes-AMG je objavio nekoliko fotografija s testiranja kamufliranog prototipa koji sa sobom donosi hibridnu tehnologiju Formule 1, a fotografije su nastale na zatvorenoj testnoj stazi Millbrook koja se nalazi u Velikoj Britaniji.

Iako je bilo više od 1.100 zainteresovanih kupaca koji su na neviđeno bili spremni izdvojiti 2,72 miliona dolara, vrh automobilskog inžinjeringa iz Affalterbacha bit će proizveden u samo 275 primjeraka. Svi su već odavno rasprodani, a proizvodnja bi trebala početi naredne godine.


Zna se da će Project One u svojoj produkcijskoj formi pokretati prilagođena verzija 1,6-litarskog V6 turbo motora koji pokreće Mercedesov bolid u Formuli 1, a uz asistenciju četiri elektromotora vozaču će na raspolaganju biti više od 1.000 konjskih snaga koje će se posredstvom 8-stepenog mjenjača distribuirati na obje osovine.

Tamna strana cijele priče, što ne bi trebao biti poseban problem kupcima ovog automobila, je činjenica da će spomenuti 1,6-litarski V6 motor (koji se "vrti“ do 11.000 obr/min) nakon 50.000 pređenih kilometara morati na "generalku".


Prvi čovjek AMG-a Tobias Moers ostaje pri odluci da će Project One, kada za to dođe vrijeme, izaći na stazu Nürburgring Nordschleife s namjerom da ostvari najbolje vrijeme kruga u kategoriji produkcijskih cestovnih automobila koje trenutno drži Lamborghinijev model Aventador Superveloce Jota (6 minuta i 44.97 sekundi).


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.