x

Novi opoziv

Mercedes mora povući više od 600.000 dizelskih automobila

Prema pisanju magazina Der Spiegel, Njemačko ministarstvo saobraćaja izdalo je direktivu prema kojoj Mercedes-Benz s tržišta mora povući više od 600.000 dizelskih automobila zbog manipulacija u vezi s emisijom izduvnih gasova.

I dok u grupaciji Daimler odbijaju dati saopćenje o direktivi Njemačkog ministarstva saobraćaja, njemački magazin Der Spiegel objavio je informaciju prema kojoj Mercedes-Benz zbog manipulacija u vezi s emisijom izduvnih gasova s tržišta mora povući više od 600.000 dizelskih automobila među kojima su modeli Vito, C-Klasa i G-Klasa.


U Ministarstvu saobraćaja su posebnu sumnju izrazili prema dizelskim motorima koje je Mercedes razvijao u saradnji s Renaultom koji je prošle godine optužen za korištenje instaliranog programa za prikazivanje lažnih podataka o emisiji izduvnih gasova. U Renaultu su kategorično odbacili sve optužbe, a istrage do danas nisu potvrdile ranije sumnje.


Daimler je, bez davanja zvaničnih informacija, već izdao direktivu o povlačenju dizelskog modela Vito zbog unapređenja softvera koji reguliše emisiju izduvnih gasova, a zvaničnog saopćenja o povlačenju dizelskih modela C i G-Klase još uvijek nema.


S posljednjim evropskim normama o emisiji izduvnih gasova automobilski proizvođači su pred novim izazovima. Neki od njih obustavili su proizvodnju svojih pojedinih modela do pronalaženja načina kojim će moći da ispoštuju sve strožije regulative.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.