x

inovativna tehnologija

Mercedes predstavio eksperimentalno poluautonomno sigurnosno vozilo

Kompanija Mercedes-Benz nastavlja svoju desetljećima dugu tradiciju te je predstavila svoje najnovije eksperimentalno sigurnosno vozilo.

Radi se o koneceptu koji je implementirao brojne sigurnosne ideje Mercedesovih eksperata, istraživača i inžinjera, a koje su u procesu razvoja. Neke od ovih ideja su gotovo spremne za serijsku proizvodnju i upotrebu, dok će neke morati sačekati još neko vrijeme.

Vozilo je bazirano na najnovijem Mercedesu GLE koji koristi plug-in hibridni pogon te ima mogućnost automatizirane vožnje u različitim situacijama. Njemačka kompanija će predstaviti vozilo na ESV konvenciji u Eindhovenu u junu ove godine, a nakon toga će u septembru uslijediti predstavljanje na Sajmu automobila u Frankfurtu. Proizvođač tvrdi da koncept najavljuje ono što dolazi te da predstavlja viziju i doprinosi generalnoj diskusiji o sigurnosti modernih vozila.

Neke od sigurnosnih funkcija su povezane s poluautonomnim funkcijama. Primjera radi, kada je plug-in SUV u automatskom modu, upravljač i papučice se povlače kako bi se smanjio rizik od povrede u slučaju sudara. Lokacije sigurnosnih pojaseva i zračnih jastuka su promijenjene te su integrisani u sjedišta, odnosno u instrument tablu. Primjer je i kooperativni komunikacijski sistem koji informiše druge učesnike u saobraćaju o potencijalnoj opasnosti na cesti.

Kada je riječ o sigurnosti putnika, Mercedes je implementirao Pre-Safe Child tehnologiju koja preventivno zateže sigurnosne pojaseve, a uključuje i bočno postavljene zaštitne elemente koji štite djecu u slučaju saobraćajne nesreće. Sistem prati inistalacije sjedišta i vitalne znakove kod djece.

Pažnju privlači i mali robot koji se automatski pojavljuje iz stražnjeg dijela automobila nakon nesreće, djelujući kao trokut za upozorenje. Dodatnu signalizaciju predstavlja trokut koji se izvlači iz krova, kao i stražnji prozori koji služe kao komunikacijske povrišine.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.