x

Mercedes predstavio novi AMG SL

Nakon gotovo sedam decenija, SL se vraća svojim korijenima.

Mercedes je predstavio potpuno novi AMG SL koji će standardno biti dostupan sa pogonom na sva četiri točka.

Priča o SL-u započela je davne 1952. godine serijom W194 koja je luksuzu dala dinamičniju notu.

Dvije stvari su bile i ostale važne – sklopivi platneni krov i konfiguracija sjedišta 2+2. To je upravo ono što nudi i novi SL serije R232.

Nakon prestanka proizvodnje prethodnika, spekulisalo se da SL neće ni dočekati sljedeću generaciju, pa se nakon premijere novog modela može reći da je velika stvar da je SL uopšte preživio.

I ne samo to. Automobil sada izgleda skupo i dinamično, a ispod elegantne spoljašnjosti donosi najnovije tehnologije.

Uz to je i porastao - dužina vozila je impresivnih 4,71 m, širina čak 1,92 m, a visina tek 1,35 m. Kreće se na alu felgama prečnika 19 do 21 inča.


Novi Mercedes-AMG SL svoje pravo lice pokazuje spuštanjem krova, a za tu operaciju mu je potrebno svega 15 sekundi. Platneni krov se može spustiti i u vožnji, uz uslov da ne prekoračite 60 km/h.

Opremljen metalnim ojačanjima, kupcima se nudi krovni pokrivač u tri boje tkanine (crvenoj, crnoj i sivoj), a Mercedes se pohvalio da je zadnje staklo pravo i grijano.

Prtljažnik je očekivano skroman i ima korisnu zapreminu od 240 litara.

Enterijer je uglavnom preuzet iz nove S klase, što znači da nudi kombinaciju digitalnih tehnologija i skupocjenih materijala.

Glasovni asistent "govori" 28 jezika, kokpit nudi osam dizajnerskih tema, a centralni ekran ima mogućnost podešavanja nagiba u rasponu od 12 do 32 stepeni.

Zanimljivo je da je ovo prvi SL sa upravljanjem na sva 4 točka, a standardno je opremljen 4Matic+ pogonom na sve točkove.


Novi SL ima i elemente aktivne aerodinamike sa podesivim profilima za dodatni potisak pri većim brzinama. Tu su i podesivi AirPanel elementi smješteni u prednjoj maski koji optimizuju strujanje vazduha u čeonom dijelu vozila.

Pri brzinama većim od 80 km/h, automatski se izvlači zadnji spojler.

Za pogon je zadužen 4.0 V8 bi-turbo (M177), dok se snaga na točkove prenosi pomoću devetostepenog automatskog mjenjača.

Slabiji AMG 55 4Matic+ proizvodi 476 KS i 700 Nm, a do stotke ubrzava za 3,9 sekundi, prije nego i postiže maksimalnih 295 km/h.

Jači AMG 63 4Matic+ raspolaže sa 585 KS i 800 Nm, 0-100 km/h stiže za 3,6 sekundi i razvija 315 km/h.

Mercedes za budućnost najavljuje i plug-in hibridnu opciju, ali postoji velika vjerovatnoća da će ponuditi bazični benzinac sa četiri cilindra.


(B92)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.