x

Mercedes slavi 100 godina Maybacha

Mercedes ovih dana obilježava 100 godina otkako je Maybach proizveo svoj prvi automobil.

Ovako značajan jubilej jednog auto-brenda je svakako velika stvar, pa ne čudi što je Mercedes odlučio da ga obilježi specijalnim verzijama dva modela.

U pitanju su Edition 100 varijante Mercedes-Maybacha S i GLS klase, koje donose najviše što Mercedes može da ponudi.

Već spolja je to dvobojna karoserija, i to ručno farbana, a na nju se nadovezuje specijalan logo, kao i i posebno dizajnirane alu felge.


Izaberu li GLS, kupci će dobiti AMG 4.0 V8 biturbo motor sa 558 KS i 730 Nm, koji će ogromni SUV poterati do stotke za 5 sekundi, prije nego što dostigne maksimalnih, elektronski limitiranih 250 km/h.

Za ljubitelje moćnih mašina zanimljivija je S klasa, jer nju pokreće slavni 6.0 V12 sa 630 KS i 1.001 Nm, motor koji je već sada ugrožena vrsta.

To je dovoljno da masivna limuzina iz stanja mirovanja do stotke stigne za svega 4,5 sekundi, prije nego što se kazaljka zaustavi na maksimalnih, fabrički ograničenih 250 km/h, prenosi b92.


Inače, riječ je o produženoj verziji luksuzne limuzine za koju nije potrebno posebno naglašavati da je kvalitet izrade vrhunski, baš kao i opremljenost.

Recimo još i da je prvi put ova verzija dobila pogon na sve točkove.

Također je vrijedan spomena Burmester 4D surround audio-sistem, kao i sjedišta sa funkcijama grijanja, ventilacije i masaže.

Cijene za sada nisu poznate, ali s obzirom da standradni S680 startuje od 217.323 evra, jubilarac će koštati znatno više.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.