x

STIŽE 2022. GODINE

Mercedesov električni sedan EQE će biti rival Teslinom Modelu S

Nedavno predstavljeni Mercedesov elektični model EQC samo je vrh ledenog brijega kada je riječ o planovima za novu EQ porodicu potpuno električnih vozila. Iz kompanije će 2022. godine stići model koji će biti rival Teslinom Modelu S i koji će nositi oznaku EQE.

Mercedes je već pokazao model iz osnovne ponude predstavljanjem EQA kompaktnog hatchbacka i kompaktnog luksuznog SUV-a pod nazivom EQV. Poznato je i da će potpuno električna verzija kompaktnog SUV-a GLB stići 2021. godine s oznakom EQB, dok će se flagship sedan EQS pojaviti iste godine kao i S-Klasa među električnim automobilima.

Sada je jasno da Mercedes radi i na modelu EQE koji se razvija pod kodnim imenom V295 i koji će biti kraći od E-Klase sedan na konvencionalni pogon, ali će ipak ponuditi prostor u unutrašnjosti sličan S-Klasi.

EQE sedan će biti niži od standardne E-Klase, a nudit će se samo s pogonom na sva četiri točka. Jedan električni motor će pokretati prednje, a drugi stražnje točkove, dok je sportski model s pogonom na stražnje točkove još u razmatranju. Ako dobije "zeleno svjetlo", na tržištu se neće pojaviti prije 2022. godine.

Par električnih motora će navodno zajedno isporučivati 402 KS i 765 Nm obrtnog momenta u modelu EQC. Ako se uzme u obzir napredak tehnologije za baterije, EQE bi trebao imati domet oko 600 km. Taj model će biti rival Teslinom Modelu S, bit će bogato opremljen tehnologijom uključujući upravljanje sa sva četiri točka i sofisticirani zračni ovjes za udobnu vožnju. Očekuje se i tehnologija koja je dio koncepta ESF baziranog na modelu GLE koja se odnosi na napredni poluautonomni sistem vožnje i brojne sigurnosne sisteme.

Baš kao što je slučaj sa sljedećom generacijom S-Klase i njenim električnim bratom EQS, model EQE će se proizvoditi u Njemačkoj u novom postrojenju u Sindelfingenu.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.