x

Youssoufa Moukoko uskoro spreman za prvi tim

Milioneri ove sezone guraju u vatru svog wunderkinda i obaraju rekord?

Već odavno se piše o "wunderkindu" Borussije Dortumund, mladom Youssoufi Moukokou, a sada se čini da će uskoro dobiti šansu u prvom timu.

Talentovani 15-godišnjak je ove sezone za U17 tim Borussije u domaćem šampionatu odigrao 18 utakmice i postigao čak 31 gol. Redovno nastupa i za U19 tim Milionera, a pozvan je i u U19 reprezentaciju Njemačke.

Napredni ofanzivac koji će u selekciji Njemačke igrati sa četiri godine startijim igračima, bi uskoro mogao debitovati i za prvi tim Borussije.

Rekordi nisu ništa novo za Moukokoa koji je sa samo 14 godina oboraio rekord po broju golova u jednoj sezoni U17 Bundeslige. Bila je to prošla sezona, a tada 14-godišnji napadač je na 28 mečeva postigao ravno 50 golova.

Također, debitovao je Moukoko za U16 selekciju Njemačke sa samo 12 godina, a ukoliko ove sezone debituje za prvi tim Borussije pašće i rekord Milionera.

Naime, još uvijek je najmlađi igrač koji je debitovao za prvi tim Borussije Dortmund Nuri Sahin. On je u vrijeme debija imao 16 godina i 11 mjeseci.

S obzirom da će tek u novembru napuniti 16 godina, Moukoko će u slučaju debija u tekućoj sezoni postati novi vlasnik pomenutog rekorda.

A da se već odavno razmišlja o njegovom priključenju prvom timu potvrdio je i trener Borussije Dormtund Lucien Favre.

"Imamo plan za njega, ali ne mogu tačno reći kada će biti sa nama. Možda se to desi u martu, ali još uvijek moramo sačekati na par stvari", izjavio je Favre.

Borussia Dortmund ima historiju razvijanja mladig igrača i pružanja šanse istima, pa je za očekivati da možda kroz par sedmica ili mjeseci vidimo Moukokoa na terenu sa prvim timom.


(Sport Sport)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.