x

Minerali i vitamini za devet najljepših mjeseci

Tokom trudnoće treba voditi računa o dobrom međusobnom odnosu, proteina, masti i ugljikohidrata.

Kada je tema pravilna prehrana, nije svejedno da li žena u trudnoću ulazi s viškom, manjkom ili optimalnom težinom. Zbog toga svakoj trudnici ginekolog na samom početku trudnoće treba individualno odrediti dijetu, odnosno program pravilne ishrane.  

Obroci trebaju biti dobro iskombinirani

Trudnica mora često jesti, najmanje pet puta dnevno. Obroci trebaju biti dobro iskombinirani i ne previše obilni. Danas gotovo da nema trudnice koja ne zna da ne treba jesti za dvoje. Naprotiv, energetske potrebe u kalorijama se tek u drugoj polovini trudnoće neznatno povećavaju za 300 kcal/dan, a u periodu laktacije za 500 kcal/dan.

Tokom trudnoće treba voditi računa o dobrom međusobnom odnosu proteina, masti i ugljikohidrata. S obzirom na značaj proteina kao osnovne gradivne materije koja utječe na rast fetusa, važno je unositi dovoljne količine. Preporuke su da je dnevna količina oko 60 g/dan, to jest od 10 do 16 grama više nego prije trudnoće.

U trudnoći izrazito rastu potrebe za željezom, oko 50 posto više nego prije trudnoće. Preporuke RDA za željezo su 27 mg /dan. Željezo je značajno jer je kao sastavni dio hemoglobina odgovorno za snabdijevanje kisikom svake ćelije, a bez njega nema života.

Neadekvatno snabdijevanje kisikom može dovesti do značajnih komplikacija u samom toku trudnoće. Studije su pokazale da trudnice koje tokom prvog trimestra započnu suplementaciju željezom imaju značajno manji broj prijevremenih porođaja, rađaju djecu veće tjelesne mase, s boljom ocjenom na rođenju, rjeđe se javljaju zastoj u rastu ploda kao i komplikacije u toku porođaja.

Ukoliko se buduća majka pravilno hrani, nema posebne potrebe za dodanim dozama kalcija. Mnogo se veća pažnja obraća količini magnezija koji treba unijeti, odnosno međusobnom odnosu kalcija i magnezija. Njihov neadekvatni odnos može prouzrokovati pojavu hipertenzije ili pojavu prijevremenih kontrakcija i prijevremenog porođaja.

Vitamin D je od posebnog značaja

Unošenjem vitamina E, C i selena, kao moćnih antioksidantnih sredstava smanjuje se rizik od prerane ćelijske smrti (zbog porasta količine slobodnih radikala koji prate trudnoću i svaki proces intezivnih dioba ćelija), pojave hipertenzije i oštećenja krvnih sudova, pojave prijevremenog porođaja i edema kod trudnica, posebno u rizičnim grupama.

Vitamin A je od posebnog značaja za rast i razvoj ćelije, njenu diferencijaciju, reprodukciju, funkciju imunološkog sistema. Nedovoljne količine vitamina A mogu dovesti do prijevremenog porođaja, zastoja u rastu ploda, novorođenčad su mnogo osjetljivija na infekciju, imaju i oteženo sazrijevanje pluća...

Vitamin D je od posebnog značaja u metabolizmu kalcija kod majke i fetusa i od presudnog je značaja za rast i razvoj kostiju.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.