x

povodom 60 godina

Mini predstavio rođendanski Cooper S

U čast obilježavanja 60 godina od predstavljanja svog prvog automobila Mini je predstavio posebno izdanje aktuelnog modela Cooper S.

Uobičajena je praksa da automobilske kompanije važne datume u svojoj istoriji obilježavaju posebnim izdanjima svojih modela kojima se ponajviše raduju kupci koji vole i spremni su platiti za poseban i najčešće brojčano ograničen automobil.

Posljednji u nizu specijalnih i brojčano ograničenih izdanja automobila stiže iz Minija u kojem ove godine proslavljaju šezdeseti rođendan, a slavljenički Cooper S 60 Years Edition bit će proizveden u 500 primjeraka koje će Mini ponuditi samo kupcima u Velikoj Britaniji.

S automobilom stiže 8-stepeni automatski mjenjač i smeđom kožom obložena unutrašnjost, a pored adekvatnih oznaka karoserija svih 500 primjeraka obojena je tradicionalnom "british racing“ zelenom bojom. Među standardne detalje koji će krasiti samo ovo izdanje spadaju posebne aluminijske felge i "old school“ dodatna svjetla.

Slavljenički Mini Cooper S 60 Years Edition i dalje pokreće dvolitarski četverocilindarski turbobenzinski motor koji nudi 192 KS i 300 Nm najvećeg obrtnog momenta, što je dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 6,7 sekundi i najveću brzinu 233 km/h.

Mini za cijelu priču traži 40 posto više od iznosa za koji se može kupiti standardni Cooper S, ali i nekoliko ozbiljnih sportskih automobila iz C segmenta.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.