x

Ministar Alen Šeranić: Koronavirus još nije dostigao vrhunac u BiH, može potrajati i do juna!

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da epidemija koronavirusa još nije dostigla vrhunac u BiH i da se može desiti da ona potraje i do juna, navodeći da će se, kada bude dostignut vrh epidemije, onda moći reći do kada će trajati.

- Možemo dati procjene za svoju teritoriju, ali imamo države u okruženju, fluktuaciju građana. Zavisi od mjera koje se moraju sinhronizirano donijeti, ne samo u jednoj zemlji, nego i u okruženju. Nezahvalno je donositi bilo kakve procjene u ovom trenutku jer smo svi u regionu u uzlaznoj putanji epidemije. Važno je da nemamo visokih skokova kada je riječ o broju zaraženih - istaknuo je Šeranić.

Govoreći o uspostavljanju karantina u Bosanskoj Gradišci radi prevencije širenja koronavirusa, Šeranić je rekao da ne smatra da će iko biti ugrožen mjerama čiji je cilj zaštita građana Republike Srpske.


- Dobro je da donosimo mjere s ciljem zaštite zdravlja stanovništva. Ja to ne bih gledao u tom kontekstu - izjavio je Šeranić za Deutsche Welle.

On je rekao da nadležni organi RS imaju odličnu koordinaciju s Federacijom BiH u smislu preporuka i odluka koje treba donijeti, iako postoje različita tumačenja ko poslije prelaska granice treba ići u izolaciju, a ko ne.

- S obzirom na to da smo mi imali klastere u kojima se građani nisu ponašali odgovorno, moramo ići s restirktivnijom mjerom. Kako će da odluče kolege u Federaciji, shodno procjeni njihove epidemiološke situacije, to je njihova stvar. Kada je riječ o ponašanju i odgovornosti građana, to više ne smije da se događa. Ko prekrši izolaciju, ide u karantin - poručio je Šeranić.


Odgovarajući na pitanje da li je uvođenje policijskog sata preoštra mjera, Šeranić je rekao da to izaziva strah i oprez kod ljudi koji su odgovorni i razmišljaju.

- Ali, imamo one koji se, uprkos našim preporukama, i dalje ponašaju neodgovorno. Išli su na roštilj dok je bilo lijepo vrijeme. Da li mi to treba da tolerišemo? Ja jesam epidemiološki za određene striktne mjere, jer iskustva iz Italije i Kine pokazuju da su restriktivne mjere dale pozitivan rezultat u smislu kontrole epidemije. Svako društvo vjerujući svojim građanima prilagođava mjere - naglasio je Šeranić.

On je rekao da struka i politika traže kompromis prilikom kreiranja mjera i donošenja odluka.


- Prilikom odlučivanja o uvođenju vanredne situacije, politika sluša struku i to je nešto gdje se uvijek nađe adekvatan odgovor. I politici i struci je važno zdravlje građana i u tom pravcu se donose odluke. Kada kažem kompromis, mislim na veću diskusiju o nekoj mjeri jer treba procijeniti da li zaista treba blokirati neki grad. U situaciji pandemije sve se okreće prema stručnim preporukama. Procjenjuju se situacije u kojem trenutku donijeti neku odluku, ali mi smo izabrani kao političari od građana i naše je da se brinemo o njihovom zdravlju - naveo je Šeranić.

Na konstataciju da ima veliko povjerenje javnosti, Šeranić je istaknuo da zahvaljuje za podršku, ali da on nije sam u ovoj priči.

- Iza mene je ogromna armija ljudi, bilo da su na infektivnoj klinici ili moji inspektori i svi rade za dobrobit svih građana. Oni također zaslužuju podršku. Ja sam samo istaknut ispred njih da govorim o svemu tome. To je stvar tima, dobre pripremljenosti i dobre komunikacije i moje službe za odnose s javnošću. Mi timski radimo sve ovo. Bez zajedničkog odgovora nema kontrole epidemije - naveo je Šeranić. 

.


.

.

.

(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.