x

ISLAND

Misterija najusamljenije kuće na svijetu

Iako je ovaj otok posljednji put bio naseljen prije skoro 300 godina, na njemu se i danas nalazi misteriozna kuća sa fascinantnom historijom


Najizoliranija kuća na svijetu nalazi se na divnom otoku Elidej, nedaleko od južne obale Islanda. Iako je ovaj otok posljednji put bio naseljen prije skoro 300 godina, na njemu se i danas nalazi misteriozna kuća sa fascinantnom historijom.


Otok se nalazi u prelijepom arhipelagu Vestmanejar, a početkom 18. stoljeća na njemu je živjelo pet porodica koje su se bavile ribolovom, lovom na ptice i uzgojem stoke. Međutim, život toliko izoliran od civilizacije postao je izuzetno težak, pa je do 1930. godine i posljednji stanovnik napustio otok.


Lov divljih ptica

U decenijama koje su nastupile, bivši stanovnici ovog otoka su shvatili da ne postoji bolje mjesto za lov divljih ptica od ovoga pa su zbog toga 1954. godine izgradili kućicu koju su koristili tokom svojih lovačkih misija.


Tako je misteriozna kuća, kako je nazivaju svi koji su je vidjeli iz aviona ili broda, zapravo utočište za lokalno lovačko udruženje, iako se već decenijama o njoj ispredaju razne priče – od toga da je postala dom nekog ekscentričnog milijardera, pa do najnovijih špekulacija da je donirana poznatoj islandskoj pjevačici Bjork.


Do otoka se stiže samo brodovima

Inače, do otoka se stiže samo brodovima, ali je prilaz izuzetno otežan, pa se do centralnog dijela može doći samo uz pomoć užeta koje se nalazi na njegovoj donjoj istočnoj strani. Tako je već dolazak na Elidej prava avantura, a pogled koji se pruža sa njega je fascinantan.

Sam otok je vuklanskog porijekla, a nastao je poslije erupcije prije pet ili šest hiljada godina. Danas ga, osim sporadičnih posjeta lovaca, nastanjuje na hiljade morskih ptica koji su na njemu pronašle savršenu oazu.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.