x

Mitovi polinezijskih naroda prema kojima je nastao svijet i rajski Havaji

Prema legendi, u početku je postojalo samo „Te Kore“ (ništa), da bi se zatim jednog dana pojavila Te Po (noć). Nakon toga, pojavili su se Rangi (nebeski otac) i Papa (zemlja majka) koji su se voljeli toliko da su se snažno zagrlili...

Legende i mitovi često znaju biti zanimljivi, a ponekad i gotovo, pomiješani sa stvarnošću. Mitovi koje pričaju narodi Polinezije snažno su povezani s njihovim precima, međutim, zadnjih dvije tisuće godina na raznim otocima razvijala su se razna polinezijska društva, pa su priče o nastanku svijeta, života i otoka, često različite od mjesta do mjesta, a mi donosimo dvije zanimljive legende s portala collector.com.


Maorske legende

Kad je riječ o narodu Maora, njihovi mitovi uključuju i razne bogove. Prema legendi, u početku je postojalo samo „Te Kore“ (ništa), da bi se zatim jednog dana pojavila Te Po (noć). Nakon toga, pojavili su se Rangi (nebeski otac) i Papa (zemlja majka) koji su se voljeli toliko da su se snažno zagrlili, te između tog zagrljaja na zemlji nije moglo biti na svjetla, a zagrljaj je bio toliko čvrst, da je zaustavio i vrijeme.

Iz odnosa Rangija i Pape rodilo se stotinu djece, između ostalih Tangoroa (bog mora), Tane (bog šume), Tumatauenga (bog rata), Whiro (bog tame) i Tawhirimatea (bog vjetra). S obzirom na snažan zagrljaj djeca se nisu mogla kretati, te je Tane predložio da razdvoje roditelje. Nosio je četiri stupa na četiri kuta zemlje, te su se vremenom roditelji rastavili. Crveno nebo zapravo je Rangijeva krv, a crvena zemlja – Papina krv.

Djeca su konačno bila slobodna, te ih je četvero otišli na četiri strane kako bi napravili nebo. Peti, bog vjetra, bio je toliko bijesan, da je Tanu iskopao oči i bacio ih u nebo, gdje su postale prve zvijezde. Zatim je napravio prirodne katastrofe poput oluja i uragana, kako bi pokazao da bijesu nema kraja.

U međuvremenu, Rangi i Papa su se još toliko voljeli da su njihove suze postale kiša i stvorile rijeke i oceane. Uglavnom, maorska priča polazi od toga da je prvo postojala tama, a život je došao sa svjetlom.


Priča o nastanku Havaja

Jedno od najpoznatijih svjetskih otočja sigurno su Havaji. Prema legendi, nakon što su bogovi stvorili ljude, ovi otoci su nastali tijekom bitke između sestara. Sve je počelo sukobom Pele (božica vatre) i Namaka (božica mora) koje su se mrzile. Pele se jednog dana naljutila te je na sestru krenula vatrom, a epilog je nastanak otoka Kauai.

Borba je nastavljena, pa su nastali i otoci Molokai i Maui. Ipak, tijekom bitke za Maui, Namaka je mislila kako je konačno porazila sestru, no prevarila se. Pele se vratila te stvorila Mauna Loa, te je prema legendi tamo i dan danas.


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.