x

Mučite muku s masnom kosom – evo nekoliko korisnih savjeta

Kada je vlasište masno, kosa od sopstvene težine pada i pravljenje frizure se dodatno komplikuje. Međutim, mnogi ne znaju da mast koju proizvode lojne žlijezde zapravo ima zaštitnu funkciju i da je samim tim dobra. Sebum štiti našu kožu i vlasište od oštećenja i isušivanja, tako da masna kosa ne treba da nas frustrira. Međutim, čak i ono što je dobro, ukoliko ga ima previše, može postati loše. Tako je i sa sebumom, čije pretjerano lučenje, ipak, nije poželjno. 

Zbog čega je kosa pretjerano masna?

Prečesto pranje

Jedan od glavnih razloga zbog kojeg se kosa previše masti jeste taj što je perete prečesto. Agresivni šamponi samo pogoršavaju problem. Oni uklanjaju prirodnu masnoću tako što otvaraju kutikulu dlake, dovodeći do isparavanja vlage i njene isušenosti. Lojne žlijezde pokušavaju da nadoknade taj gubitak i pojačano stvaraju sebum. Koža glave je veoma slična koži lica.

Pretjerano umivanje i piling masne kože dovodi baš do onoga što pokušavamo da izbjegnemo, a to je još masnija koža. Isto je i s kosom – što je češće peremo, sve je masnija. Rješenje je jednostavno – perite kosu rjeđe. Za početak, neka to bude svaki drugi dan. Zatim taj period povećajte na tri, pa na četiri, dana. Nakon mjesec ili dva, trebalo bi da primijetite rezultate te da vam kosa duže ostaje čista.

Pogrešan izbor preparata

Ukoliko nikada ranije niste imali problema s pretjeranim mašćenjem kose, razmislite o tome da li ste možda promijenili nešto u rutini njege ili od kozmetike koju koristite. Moguće je da vam jednostavno ne odgovara novi šampon ili balzam.

Genetika

Ako masnu kožu i kosu imate otkad znate za sebe, moguće je da je u pitanju genetika. Kod nekih ljudi lučenje sebuma je jednostavno jače. Ukoliko je to vaš slučaj, isprobajte specijalno formulisane šampone koji bi trebalo da riješe problem.

Pored svega navedenog, na mašćenje kose utiču i hormoni, stres, kao i vlažno vrijeme. Od pomoći može biti tretman ricinusovim uljem, kao i masaža skalpa koja će podstaći cirkulaciju. Kod nekih ljudi, masna kosa je posljedica seboreičnog dermatitisa, pa je u vezi s njenom njegom potrebno konsultovati dermatologa.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.