x

U SUSRET RAMAZANU

Muslimani večeras dočekuju Lejletu-l-berat: Noć oprosta i ispisivanja sudbine

Po takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini mubarek noć Lejletu-l-berat za 2020. godinu nastupa večeras u akšam. Ova odabrana noć se u islamu doživljava kao vjesnik predstojećeg mjeseca posta, mubarek ramazana i pada između 14. i 15. dana mjeseca ša'bana.

Osmi mjesec po hidžretskom kalendaru je ša'ban, jedan od najodabranijih mjeseci u kojem je, prema mišljenju mnogih islamskih učenjaka, velika prilika za osvajanje Allahove, dž.š., ljubavi, milosti i oprosta.

Ovaj mjesec neki učenjaci nazivaju još i el-šehru-l-mu'azam, veličanstveni mjesec, a 15. ša'bana je mubarek noć Lejletu-l-berat, kada Uzvišeni Allah određuje ljudske sudbine za narednu godinu.

U Kur'anu se ova noć spominje u poglavlju Ad-Duhan (Dim) u kojoj Allah, dž.š., kaže da je to blagoslovljena noć u kojoj Bog određuje sve svoje odredbe. Lejletu-l-berat znači oslobađanje, čišćenje. Allah, dž.š., u toj noći oslobađa od grijeha veliki broj ljudi.

Ova mubarek noć ima više imena, noć polovine ša'bana, noć oprosta, noć oslobođenja, noć izlaganja djela, noć rasporeda i odluke. Po časnome hadisu, naziv ove noći je Nisfuš-ša‘ban, što znači polovina mjeseca ša'bana.

Tradicionalno, muslimani ovog podneblja mubarek noći provode učeći Kur'an-i-Kerim, klanjajući nafile uz zikr - često spominjanje i veličanje Gospodara, kao i upućivanjem dova Svemilosnom.

Ova noć podsjeća na dolazak mjeseca ramazana, da bi se ljudi duhovno i fizički pripremili za post i ostale ibadete, a koji ove godine počinje 24. aprila.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.