x

Spreman na promjenu formata

Nagelsmann o gorućem pitanju Bundeslige: Ja ću biti posljednji koji se neće složiti

Trener Bayerna Julian Nagelsmann je na današnjoj press konferenciji prije meča sa Bochumom govorio kratko i o potencijalnoj promjeni formata takmičenja u Bundesligi.

Nijemci su zabrinuti jer je gledanost sve manja, interes za ligom je očekivano sve slabiji jer Bayern skoro da nema dostojnog rivala na putu do titule izuzmemo li tu i tamo poneki blijesak Borussije Dortmund, pa se sada uveliko razmatra mogućnost uvođenja play-offa.

Time bi, smatra veći dio Njemačke, konačno bilo zaoštrenosti i konkurentnosti i liga bi bila daleko uzbudljivija i gledanija. To možda najmanje odgovara Bayernu koji u ovom formatu doslovno nema brigu hoće li biti prvak na kraju, ali svejedno su u Minhenu spremni za tu promjenu.

Prvo je to naglasio izvršni direktor Oliver Kahn, koji je kazao za Kicker:

"Uzbuđen sam razmišljajući o novim modelima, kao što je doigravanje u Bundesligi. Format doigravanja s polufinalima i finalima značio bi dodatno uzbuđenje za navijače. Uostalom, taj novi format se čeka i u Ligi prvaka do 2024. godine i očekujemo puno od njega. Ima smisla igrati se s tom idejom. U Bayernu smo uvijek otvoreni za nove ideje".


Sada je o ovoj temi upitan i trener Bayerna Julian Nagelsmann.

"Ja sam za raspravu o svemu. U svemu mora postojati dodana vrijednost. I ako se odluči da ima vrijednost u formiranju play-offa, ja ću biti zadnji koji se neće složiti. Zašto ne?", jasan je Nagelsmann.

Novinare je zanimao i Nagelsmannov komentar na vijest da se stoper Niklas Sule odlučio na ljeto kao slobodan igrač pridružiti velikom rivalu Borussiju Dortmund.

"Tužan sam što odlazi jer sam stvarno uživao raditi s njim. Naravno, razumijem kritičke komentare navijača da više ne bi trebao igrati, no igrača ćemo plaćati do 30. juna i on ima kvalitete da i dalje bude na terenu bez obzira na to što svi znamo da odlazi na ljeto. Nekad dobiješ, nekad izgubiš. Nekad dobijemo igrača besplatno, a nekada izgubimo, to je tako", dodaje mladi stručnjak.

Interesantno je bilo i pitanje o SuperBowlu i za koga će navijati na jednom od najvećih svjetskih događaja.


"Nemam favorita. Svi su moji timovi ispali. Često zaspim na poluvremenu. Možda sada moram malo ranije odspavati kako bih mogao gledati finale".

Bayern će protiv Bochuma biti bez operisanog Manuela Neuera, no Nagelsmanna to ne brine previše jer...

"Imamo Svena Ulreicha, on je iskusan bundesligaški golman. Nije mu 20 godina... Uvjeren sam da će imati dobar nastup. Dugo je bio zamjena Manuu. Sada će braniti sve dok Neuer ne bude skroz spreman da se vrati na gol", dodao je.

Meč Bochum - Bayern igrat će se sutra s početkum u 15 sati i 30 minuta, a radi se o duelu 22. kola Bundeslige. Bayern ima čak devet bodova više u odnosu na Borussiju i 13 kola prije kraja na dobrom je putu da nastavi svoju dominaciju u Njemačkoj, zbog čega se uveliko i predlaže uvođenje play-offa.


(Sport Sport)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.