x

Najbolje od oba svijeta: Možete li nabrojati 5 gradova koji su se „razlili“ na dva kontinenta?

Jedan nam sigurno već sad svima pada na pamet, no svejedno ćemo ga spomenuti da ne griješimo dušu, a što se tiče ostalih… Koliko ih možete nabrojati?

Neki gradovi velik dio svoje posebnosti duguju i činjenici da su se prostrli na dva kontinenta. Sudari i razmjena kultura na njihovim područjima obogatila je njihovu povijest i tradiciju, te ih učinila i turistički primamljivim gradovima. Jedan nam sigurno već sad svima pada na pamet, no svejedno ćemo ga spomenuti da ne griješimo dušu, a što se tiče ostalih… Koliko ih možete nabrojati?

Istanbul

Najpoznatiji grad na svijetu koji se prelio preko Europe i Azije toliko oduševljava svojom ljepotom da mu mnogi tepaju „prijestolnica svijeta“. Slavna Aja Sofija, Grand Bazaar, Plava džamija, Taksim, Bospor… Toliko je atrakcija da vam ni mjesec dana ne bi bilo dovoljno da obiđete cijeli grad. I premda turisti uglavnom marširaju europskim dijelom grada, podsjetimo da ni azijski ne biste trebali propustiti.

Na brdu Camlica čeka vas spektakularan pogled na Bospor uz šalicu turskog čaja, tu je i Ulker stadion – dom slavnog turskog kluba Fenerbahce, kvart Kadikoy koji mnogi zovu „najkul“ istanbulskim kvartom jer u njemu žive mladi, studenti, slikari, umjetnici i navijači, potom palača Beylerbeyi koju je koristio sultan Abdul Aziz, Uskudar do kojeg možete doći s druge strane brodom… Treba li dalje nabrajati?


Suez

Egipatski lučki grad s manje od milijun stanovnika smjestio da na obalama Sueskog zaljeva. Sa svoje tri luke i gradskim područjem proširio se većim dijelom po Africi, a nešto manjim dijelom po Aziji.

Najpoznatiji je po svojoj vezi sa Sueskim kanalom, strateški važnim prolazom koji skraćuje put između Atlantskog i Indijskog oceana za čak 7 tisuća kilometara. Na njegovoj gradnji radilo je više od milijun radnika iz raznih zemalja svijeta, a bilo je među njima i oko 3 tisuće Hrvata. Slavni kanal dobio je ime baš po gradu Suezu.


Magnitogorsk

Zovu ga „čeličnim srcem domovine“, ali i točkom u kojoj se susreću Azija i Europa. Naime, nalazi se u području rijeke i planine Ural koje čine dio prirodnog graničnog sustava. U Rusiji je grad poznat po industriji čelika i željeza. Čak 8 posto stanovnika još uvijek je zaposleno u lokalnim tvornicama, a stopa nezaposlenosti u gradu iznosi manje od 1.5 posto.

U Staljinovo doba bio je to pravi socijalistički grad izgrađen planski, a 1937. zatvoren za turiste sve do 1980-ih godina. Danas je ponovno otvoren, te dočekuje svoje goste prepoznatljivim spomenikom radnika i ratnika, kao posveti čak 20 milijun ljudi koji su poginuli tijekom tzv. Velikog patriotskog rata.

Orenburg

Ruski grad Orenburg smjestio se na obje strane rijeke Ural, koja se zajedno s istoimenom planinom često uzima za granicu Azije i Europe. Na pješačkom mostu koji prelazi rijeku Ural čak se nalazi i znak koji simbolično obilježava granicu dvaju kontinenata. Orenburg se nalazi se blizu granice s Kazahstanom, u kojem nas čeka još jedan „podijeljeni“ grad…

Atyrau

Kazahstanski grad leži na rijeci Ural, baš kao i prethodno spomenuti Orenburg. Premda većina stanovnika živi na azijskoj strani, ima ih ponešto i na europskoj, zbog čega se ovaj grad može smatrati transkontinentalnim. Atyrau je prijestolnica istoimene regije, a poznat je po svojoj industriji plina i nafte.


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.