x

Najbolji način za istraživanje Balija: Kako se prijaviti za volontiranje na jednom od najljepših otoka

Zašto volontirati i putovati? Kroz volontiranje imate rijetku priliku da živite među lokalnim stanovništvom otkrivajući njihov jezik, način života, religiju te druge kulturne običaje. Volonterski programi koji se nude na Baliju su jednako raznoliki kao i krajolici ovog predivnog otoka...

Bali, “otok bogova“, jedan je od 14 tisuća otoka u indonezijskom arhipelagu. Smješten između Jave i otoka Lombok, može se pohvaliti bogatom i raznolikom kulturom koja je prilično neobična. Stotine hinduističkih hramova, veličanstvene planine, neravne vulkanske obale, predivne pješčane plaže, rižine terase od kojih zastaje dah. Sve je više onih koji razmišljaju o značajnijem načinu putovanja te se upuštaju u avanturu volontiranja, a zašto je upravo Bali dobar odabir za volonterski rad i uživanje u odmoru pročitajte u nastavku.

Prije nego što se upustite u avanturu života i krenete na volontersko putovanje trebali bi znati nekoliko stvari. Prvo i najvažnije je da se zapitate koji su vaši razlozi i ciljevi volonterskog putovanja na Bali? Nužno je da napravite plan. Želite li dodati samo crticu u svoj životopis ili pak želite započeti novi život? Ovo su pitanja koja su veoma bitna prije samog planiranja puta, pa i prije samih financija potrebnih za putovanje.


Na Baliju postoji niz projekata u koje se možete uključiti bilo da se želite posvetiti radu s djecom, radu orijentiranom na očuvanje prirode ili pak radu povezanom s pružanjem medicinske skrbi. Na volonterskim projektima možete raditi od tjedan dana pa do tri ili više mjeseca, a sve ovisi o vašim željama i ciljevima. Možete pomoći u spašavanju i zaštiti životinja radeći s napuštenim i ozlijeđenim psima, pomoći u istraživanju morskih pasa, zaštiti populacije divljih kornjača ili pak sudjelovati u razvoju održivog turizma kako biste pomogli zaštiti sve vrste flore i faune otoka, možete predavati u ruralnim zajednicama ili sudjelovati u pružanju zdravstvenog obrazovanja.

Većina volonterskih programa na Baliju se plaća. Na različitim platformama za volonterski rad možete ponekad pronaći i besplatne programe, no takvi su rijetki. No cijene za volonterske programe na ovom otoku su itekako prihvatljive. Prijevoz od zračne luke do smještaja, smještaj i tri obroka dnevno će vas u prosjeku koštati oko 350 američkih dolara tjedno, što i nije neka ogromna svota novaca s obzirom da će te biti na jednom od najljepših otoka na svijetu.


Budite svjesni kakvi su uvjeti rada na otoku, ipak ćete dnevno morati odvojiti 2-4 sata za rad. Ono na što svakako morate obratiti pažnju su vremenske prilike, naime na Baliju će biti vruće, veoma vruće i vlažno, pa pazite što pakirate u kofer. Volonterski rad se obično odvija radnim danom, znači radit ćete 5 dana tjedno, svaki dan po 2-4 sata, ovisno o programu u koji se uključite. Između rada imat ćete dovoljno vremena za otkrivanje svih ljepota otoka, pa bi bilo dobro napraviti plan što sve želite posjetiti i vidjeti. Često će vam i ljudi koji s vama rade na projektu pomoći u otkrivanju ljepota otoka, a ima li išta bolje od toga da vam lokalno stanovništvo pokaže tajne za koje nitko ne zna?

Bali je veoma popularna turistička destinacija, a posljednjih godina je sve više turista koji posjećuju ovaj otok. Budite spremni na gužve i puno ljudi, no na kraju će se sve isplatiti. Njegujte dobre veze s lokalnim stanovništvom kako bi vam pomogli pronaći skrivena blaga otoka. Vi kao volonter imate priliku stanovništvu nešto dati, a zauzvrat će vam se oni itekako odužiti.

Neka vas Bali očara svojom kulturom, običajima i tradicijama. Budite otvoreni kad krenete u pustolovinu volontiranja i naučite mnogo novih stvari za daljnji život jer to i je najveća vrijednost volonterskog rada.


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.