x

Najbolji sirupi protiv kašlja

Najviše su zastupljeni medni sirupi s propolisom i tinkturama nekih biljaka kao što su timijan, korijen bijelog sljeza ili majčine dušice.

Dijete kašlje i vi ste se zaputili u apoteku kupiti sirup koji bi mu mogao pomoći. Pravilo je, doduše, da dijete čak i ako samo kašlje, odvedete pedijatru. Ako to ne uradite iz nekog razloga, a najčešći je to što su ambulante pune bolesne djece pa se bojite da vaše ne "pokupi" još koji virus, tada zatražite savjet farmaceuta.


Šta obavezno reći

Farmaceutu trebate reći sljedeće: Koliko dana kašalj traje; da li djetetu curi iz nosa; da li je alergično; ima li šta iskašljati, odnosno da li mu je kašalj produktivan; da li je kašalj potpuno suh. Dakle, što više informacija date, sigurniji ste da će te dobiti biljni sirup koji će pomoći vašem djetetu. Ako dijete ima temperaturu, ne odlažite odlazak pedijatru.

U apotekama su najviše zastupljeni medni sirupi s propolisom i tinkturama nekih biljaka kao što su timijan, korijen bijelog sljeza ili majčine dušice. Med je vrlo hranjiv prirodni pčelinji proizvod koji sadrži bjelančevine, vitamine, minerale, esencijalne masti i flavonoide. On ima antimikrobna i imunostimulativna svojstva.

Propolis (pčelinje ljepilo) je prirodni produkt pčela, a nastaje miješanjem različitih vrsta biljnih smola, kojima pčele dodaju izlučevine svojih žlijezda. Propolis je složena smjesa voska, smola, aromatičnih i eteričnih ulja, peluda i drugih organskih tvari. Poznat je i kao prirodno domaće sredstvo za njegu i zaštitu usta i sluznice usne šupljine.

Medni sirup s propolisom i tinkturom timjana je dobro sredstvo koje omogućava iskašljavanje tako da ubrzava izlučivanje i razrjeđivanje sluzi. Medni sirup s propolisom i ekstraktom sljezovog korijena treba uzimati kod dugotrajnog nadražajnog kašlja.


Kako djeluju

Ove sirupe smiju piti djeca starosti od godinu dana pa nadalje, a nikako djeca sklona alergijama. Biljni sirupi od jaglaca dobri su za iskašljavanje, odnosno kod bolesti dišnih puteva praćenih produktivnim kašljem. Oni pospješuju izlučivanje sluzi iz bronhija, razrjeđuju gusti sekret i tako olakšavaju iskašljavanje.

Biljni sirupi od trpuca (bokvice) prekrivaju sluznicu i tako štite od podražaja koji potiču kašalj. Djeluju blago antibakterijski i ublažavaju upale dišnih puteva koje su posljedica infekcije mikroorganizmima. Preporučljivo ga je uzimati kod suhog kašlja. Biljni sirupi od islandskog lišaja umiruju iritirano tkivo mukoznih membrana kod podražajnog kašlja i kašlja koji prati upale disajnih organa.

Sirup nastavite davati još najmanje dva dana nakon prestanka simptoma. Uvijek prije upotrebe bilo kojeg lijeka, pa i biljnog sirupa, pročitajte uputstvo. Sirupe čuvajte na suhom mjestu i temperaturi do 25 stepeni.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.