x

Najčešće greške kod kupanja beba: Osim na temperaturu vode, evo na što još trebate obratiti pažnju

Prvo kupanje senzomotorički je doživljaj za bebu, a vama veliki izazov.

Pred vama je nepoznati zadatak, bebici je otpao pupak i, prema uputama koje ste dobili na izlasku iz rodilišta, možete prvi put okupati svoje novorođenče. Bebice se do prvih 6 mjeseci života uglavnom ne plaše vode, nego uživaju u njoj jer im je još živo sjećanje na plutanje u plodovoj vodi, ali samo zato što su krhke i malene, vi se možete osjećati nesigurno.

Ako ste roditelj početnik i niste sigurni kako ‘baratati’ bebicom, pozovite u pomoć iskusnijeg roditelja ili zamolite patronažnu sestru da vam pomogne kod prvoga kupanja.

Kako tijelo novorođenčadi još nema sposobnost regulacije tjelesne temperature, važno je da voda bude dovoljno topla, ali i da temperatura prostorije u kojoj kupate dijete bude baš kako treba.

o umjesto da vam govorimo što biste trebali, možda je bolje da se fokusiramo na ono što ne biste trebali činiti kod kupanja bebice i koje su najčešće pogreške roditelja kod ove aktivnosti koja može biti užitak i vama i djetetu, ali i vrijeme za međusobno zbližavanje.

1. Nemojte žuriti s prvim kupanjem

Kao što svi znamo, bebe se rađaju s verniksom, prirodnim bio-filmom koji štiti kožu i potrebno je pričekati da se nakon poroda resorbira. Naime, vitamin E i melanin u verniksu imaju antioksidativnu funkciju, a neki znanstvenici smatraju da verniks sadrži feromone, koji djeluju na povezanost majke i djeteta. Stoga, ne samo što trebate pričekati da se pupčana vrpca osuši i otpadne nego i da se verniks upije u kožu, što sve otprilike traje do 10-ak dana nakon poroda. Dok se to ne dogodi, bebi vlažnom pamučnom gazom brišite samo lice i intimna područja tijela.


2. Bebe ne rade u rudniku, ne treba ih kupati prečesto

Dakle, bebina koža je tanja i osjetljivija od kože odraslih pa je često kupanje može samo isušiti i isprati prirodna ulja koja su namijenjena njezinoj zaštiti. Dovoljno je dijete kupati tri puta tjedno, a do prvoga rođendana sve više od toga je previše.

3. Bez previše proizvoda za njegu

Kako je dječja koža osjetljiva, kemikalije i mirisi prisutni u proizvodima za bebe mogu je iziritirati. Ako se ne možete suzdržati od upotrebe dječje kozmetike, odaberite onu na prirodnoj bazi. Pedijatri prvih nekoliko mjeseci preporučuju samo malo maslinova ili bademova ulja dodati u vodu za kupanje.


4. Ne pretjerujte s visokom temperaturom vode

Voda ne smije biti ni pretopla ni previše hladna. Ono što vi smatrate idealnom temperaturom, sigurno nije idealno za novorođenče. Ne ustručavajte se nabaviti termometar kako biste bili sigurni kolika je temperatura kupke, koja bi trebala biti između 35 i 37 stupnjeva, a temperatura zraka oko 23 ili 24 stupnja.

5. Stvari koje vam trebaju, ne ostavljajte u drugoj prostoriji

Barem do djetetove treće godine života nikako ga ne ostavljajte bez nadzora u kadi. Sve što vam je potrebno za kupanje, pripremite tako da vam bude pri ruci. Kod novorođenčadi je posebno važno da imate kod sebe i ručnik u koji ćete umotati bebu jer, kao što smo već rekli, zbog nesposobnosti reguliranja tjelesne temperature, bebice su osjetljive na promjene dok ih iz toplije vode iznosite u hladniji prostor.


(Roditelji.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.