Najgledanija bh. dječija predstava “Čudovište iz pozorišta i lutkarova djeca” kreće na bh turneju

20.09.2017 10:30
najgledanija-bh-djecija-predstava-cudoviste-iz-pozorista-i-lutkarova-djeca-krece-na-bh-turneju-main

Kad: 20.09.2017. u 11:00 i 12:30

Gdje: Narodno pozorište, Sarajevo, BiH

 

Od 20. septembra do 15. oktobra trajat će turneja najgledanije bh. dječije predstave “Čudovište iz pozorišta i lutkarova djeca” najprije po gradovima srednje Bosne a onda i šire. Generalni partner turneje je BH Telecom.

Turneju otvaraju dvije izvedbe u sarajevskom Narodnom pozorištu 20. septembra s početkom u 11 i 12.30 sati. A potom će ovu razigranu zabavno-edukativnu predstavu o čarima pozorišta i njegovim umjetničkim segmentima, vidjeti djeca u Visokom, Brezi i Zenici.

 

 “Čudovište iz pozorišta i lutkarova djeca” autorski su rad književnika za djecu Fahrudina Kučuka i reditelja Riada Ljutovića nastao u koprodukciji Narodnog pozorišta i Udruženja Fani.

 

Pred razdraganim mališanima, glumci Narodnog pozorišta iz sva tri pozorišna roda (drama, balet, opera) pokazuju djeci šta je istinska čarolija. 

 

Predstava ima za cilj da djeci i mladima približi pozorišnu umjetnost i educira ih u oblastima opere, drame, baleta i lutkarstva, kao i da im objasni osnovna obilježja ovih vrsta umjetnosti.

 

Čudovište je otjeralo kulturu iz pozorišta jer želi da vlada i isprazni teatar. Operko, Balerina i Dramatika uz pomoć majstora Mare vraćaju kulturu u pozorište. Sretnim raspletom, Čudovište postaje zaštitnik pozorišta i u slavu povratka kulture u pozorište glumci djeci pričaju priču Lutkar i njegova djeca.

 

Djeca su u svakoj dosadašnjoj predstavi uživala impresionirana divnom glumačkom igrom u kojoj se u ulozi Čudovišta i Svjetliše nalazi živopisna Amina Begović . Majstora Maru i  lutkara Taneta tumačio je mladi ali već iskusni glumac Armin Omerović koji je ponudio čitavu skalu duševnih stanja kroz koje prolaze njegovi likovi. Svojom ljupkošću i gracioznom pojavom i sveobuhvatnom glumačkim transformacijama očarala je djecu Mona Muratović u ulogama Dramatike i Brižne. Atmosferu su obojili šarenim koloritom pjesme i plesa, sjajni tenor Iliš Bečei i stilski profinjena balerina Zulejha Kečo.

 

Glumci Armin Omerović i Mona Muratović su za svoje uloge odnijeli nagradu najboljih glumaca na 3. Festivalu dječije umjetnosti u Sarajevu.

 

Predstavu je režirao Riad Ljutović koji je i u likovnom rješenju postigao magiju koja djecu uvodi u svijet teatra.

 

Generalni partner turneje je BH Telecom koji je još jedanput pokazao da stoji iza kulturnih projekata i umjetničkog stvaralaštva za djecu i mlade.


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.