x

Najgore i najbolje namirnice za sendvič

Sendvič je omiljena hrana kojoj ne mogu odoljeti niti oni koji se inače zdravo hrane. No, kako napraviti dobar i zdrav sendvič? Tajna je, naravno, u sastojcima koje bi ili ne bi trebalo stavljati u sendvič.

Od nezdravih sastojaka izdvajamo bijeli hljeb, koji ima previše negativnih učinaka – ljudi koji ga jedu redovno imaju češće probleme s debljinom, dijabetesom i srčanim bolestima, pa se preporučuje integralni.

Na drugom je mjestu prerađeno meso, preciznije, razne salame i kobasice prepune soli i aditiva koje su najopasnije za zdravlje srca i krvnih žila.


Razni umaci koje možete kupiti gotove u trgovinama su puni umjetnih sastojaka, debljaju i ugrožavaju zdravlje pa pripremite svoje od sastojaka prirodnog porijekla.


Umjesto nezdravih sastojaka, napravite sendvič s, recimo, avokadom prepunim antioksidansa, zdravog holesterola, minerala, vlakna i vitamina. Umjesto majoneze stavite humus, namaz od slanutka koji sadrži vitamine, minerale i zdrave proteine, aromatični bosiljak koji ima protuupalni učinak i sprječava prerano starenje.

Kad svemu tome dodate luk koji snižava nivo lošeg holesterola i štiti krvne ćelije, dobit ćete ukusan i zdrav sendvič.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.