x

Najljepši most u regiji Zagori: Kamena gusjenica koju turisti obožavaju fotografirati

Iako se ovaj predivni most ne nalazi u Dalmatinskoj, već u regiji Zagori na sjeveru Grčke, izgleda kao da bi se bez problema uklopio u predivnu prirodu Dalmatinske zagore...

Most Plakidas nalazi se kod sela Kipoi i Koukouli u regiji Zagori na sjeveru Grčke. Riječ je o najfotografiranijem i najposjećenijem mostu na ovom području koji broji čak 160 tih građevina napravljenih za prelaženje prirodnih i umjetnih prepreka.

Jedan je od rijetkih preostalih mostova u Grčkoj koji obuhvaćaju čak tri luka (grč. kamares), a koji zbog svog specifičnog dizajna podsjeća na gusjenicu u pokretu. Dug je otprilike 55, a širok oko 3 metra.

Ovaj je most sredinom 18. stoljeća napravljen od drveta, a služio je lokalnom stanovništvu za lakši prelazak preko rijeke Voidomatis i transport potrebnih namirnica.

Opat Serafim iz lokalnog samostana odlučio ga je nadograditi lokalnim kamenom 1814. godine, po čemu je dobio ime Kalogeriko, odnosno samostanski most. Današnje ime zahvaljuje pak inženjeru Alexisu Plakidasu, koji ga je obnovio 1865. godine.


Mnogi turisti posjećuju regiju Zagori. Glavni razlog za to je Nacionalni park Vikos-Aoos koji obuhvaća jedan od najdubljih kanjona na svijetu. Kanjon Vikos. Naime, dug je oko 20 kilometara, a dubina mu je u rasponu od 450 do 1600 metara.


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.