x

Najnovija ATP lista i svjetski rekordi za pamćenje

Novak Đoković je bio i ostao najbolji teniser današnjice. A i svih vremena. Najnovija ATP lista samo djelimično to potvrđuje.

Podsjetimo najprije, Novak Đoković je pobijedio Danila Medvedeva u finalu mastersa u Parizu, i to u spektakularnom duelu dvojice vodećih tenisera na svjetskom rangiranju.

Bilo je tu prave sportske drame, vođstva Rusa, velikog preokreta Srbina, istinskih bravura...

Đoković je pritom postao novi svjetski rekorder po titulama sa turnira iz "serije 1000", po čemu je dosad dijelio prvo mjesto sa Rafaelom Nadalom, ali sada samostalno vlada.

Ovog ponedjeljka je, u zvaničnoj formi, oboren još jedan teniski rekord: Đoković je postao igrač sa najviše sezona koje je okončao kao najbolji na svijetu, čime je nadmašio podvig svog teniskog idola iz djetinjstva.

Ali, nije tu bio kraj Noletovom ispisivanju teniske istorije.

On je postao tek treći u historiji bijelog sporta koji je u istoj sezoni osvojio i Rolan Garos i pariški masters (što nikada nije uspio da uradi vladar Rolan Garosa, Rafael Nadal).


Prije Srbina, to je pošlo za rukom jednom Rumunu (Ilie Nastasa - 1973. godine) i jednom Amerikancu (bivšem Noletovom treneru, Andreu Agasiju, 1999. godine).

Ove sezone Nole je bez premca i po teniskim preokretima. Niko nije, poput njega, čak 14 pobjeda ostvario nakon što je izgubio prvi set, a upravo Đoković to učinio u 2021. godini. Što je posebno interesantno, na taj način je riješio šest od svojih posljednjih osam mečeva koje je završio trijumfalno.

Kada je o ATP listi riječ, Novak Đoković i dalje nema nikakav problem na njoj - započeo je čak 346. sedmicu vladavine i time samo uvećao svoj rekordni učinak po tome.

Daleko iza njega su ostala ostvarenja Federera (310 sedmica), Pita Samprasa (286), Ivana Lendla (270), DŽimija Konorsa (268), a o Rafaelu Nadalu da i ne govorimo više u ovoj priči o najboljem na svijetu (209 nedjelja na vrhu ATP liste).

Novak Đoković tako nastavlja da vlada tenisom, a kada je o ATP rangiranju riječ, Nadal je pao sa 5. na 6. mjesto, dok je Rodžer Federer sa 14. pozicije skliznuo na 16.


ATP lista:

1. Novak Đoković (Srbija) 10.940 bodova

2. Danil Medvedev (Rusija) 7.640

3. (4.) Aleksander Zverev (Njemačka) 6.540

4. (3.) Stefanos Cicipas (Grčka) 6.540

5. (6.) Andrej Rubljov (Rusija) 4.950

6. (5.) Rafael Nadal (Španija) 4.875

7. Mateo Beretini (Italija) 4.568

8. Kasper Rud (Norveška) 3.760

9. (10.) Huber Hurkač (Poljska) 3.706

10. (9.) Janik Siner (Italija) 3.395


(Atvbl.com)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.