x

Najstariji Volkswagenov kombi je u odličnoj formi

Volkswagenovi kombiji su bili simbol svijesti, stila života i slobode tokom hipi pokreta u 60-im godinama prošlog vijeka. Jedan od njih, koji je ujedno i najstariji preživjeli, jeste Volkswagenov kombi Type 2. Ova svugdje i uvijek prepoznata međunarodna zvijezda je nedavno napunila punih 70 godina.

Volkswagen Type 2 je takođe poznat kao Volkswagen Transporter, T1, Bulli ili Kombi. Volkswagen je počeo da ga proizvodi u fabrici Volfsburg 1950. godine, a danas je najstariji VW kombi u voznom stanju. "Sofie" je prije sedamdeset godine prodata lokalnoj firmi u Hildesheimu u Njemačkoj zbog prevoza robe. Na tom poslu se zadržala 23 godine, a zatim je prodata kolekcionaru.

1992. se ponovo pojavila na prodaji, ali ovoga puta tržište se promenilo i malo zanimanja je pokazano za kombi koji je tada bio sada star 42 godine i koji je video bolje dane. Tonny L. iz Danske je saznao za prodaju i shvativši da je riječ o najnižem broju šasije koji još postoji, odlučio je da takvu priliku ne smije da propusti. Kupio je kombi i otputovao u Njemačku, gdje je tokom jednog od susreta s ljubiteljima Volkswagenovih kombija dogovorio da se vozilo podvrgne restauraciji.

Tony i Sofie su putovali širom Evrope, prešavši oko 20.000 km, uz 100.000 km koje je kombi imao na brojčaniku u vrijeme kupovine 1992. godine. Postali su redovni gosti na Bulli sajmovima, na kojima je Sofie napokon mogla da privuče pažnju koju je zaslužila.

Godine 2014., shvativši da je prestar za ovu vrstu avantura, Tony je odlučio da se razdvoji sa Sofie i odlučio je da je preda Volkswagenu. Od tog dana Sofie je postala dio Volkswagenovog muzeja za klasična vozila u Hanoveru. Zaposleni u muzeju su pomogli Sofie da proslavi svoj 70. rođendan sa sviježom izmjenom ulja i prigodnom tortom.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.