x

Najtraženiji fudbaler na svijetu je prije svega čovjek: Zaradu donira siromašnima, bolnicama, svom selu, lopovu koji ga opljačkao pokušao pronaći posao...

Mohamed Salah u ovom trenutku je najtraženiji nogometaš svijeta. Za Liverpool zabija kao na traci. A velik dio svoje velike zarade donira siromašnima u svom Egiptu, gdje ima status - faraona.

"Dobar je čovjek. Nadam se da ću kada odrastem biti poput njega. Svi mi želimo biti Salah. Kada nas posjeti u selu, sve nas vodi u kafić i svi se fotografiramo s njim'', rekao je Ayman Maher.

I zaista o Mohamedu Salahu se često više priča kao o čovjeku nego nogometašu. Donira stotine hiljada eura egipatskim bolnicama, svom rodnom selu Nagrigu, a jednom je čak i lopovu koji im je opljačkao kuću nastojao pronaći posao. Sve ga to kaže, čini, boljim igračem.

''Sjećam se što mi je otac rekao kada sam kao mlad igrao za El Mokawloon. Završio sam na klupi za pričuvne igrače čak dva, tri mjeseca. Mislio sam prestati igrati za klub, jer sam dnevno putovao i po pet sati da bih sjedio na klupi. Onda mi je otac rekao da ne postoji ni jedan veliki svjetski ili egipatski igrač koji u jednom trenutku karijere nije grijao klupu. To je odrastanje'', izjavio je Salah.

Salahove igre sve češće idu u rečenicu Leom Mesijem. Ne postoji veći kompliment u svijetu nogometa.

''Uvijek je lijepo kada te uspoređuju s takvim velikanom. Čitam to i na društvenim medijima. To je nešto što radim iz zabave. No to mi ne može promijeniti raspoloženje ili nekakvu životnu perspektivu, rekao je nogometaš Liverpoola.

U gradu Beatlesa od Luisa Suareza nije postojala ovakva igračka klasa. Nakon dobrih igara u već spomenutom El Mokawloonu, zaradio je putovnicu za Europu. Dobre igre u Baselu su ga za 16 miliona eura transferirale u Chelsea, no pod Mourinhom se nije naigrao. Faraon je bljesnuo u Italiji u Fiorentini i Romi, a za 42 milijuna eura Liverpool je napravio fantastičan posao. Već je zabio 36 golova za Redse, a zanimljivost je da žuti karton nije dobio već godinu i pol dana.

''Mohamed je jako zatvoren oko svog privatnog života. Jednom sam mu rekao 'volio bi te vidjeti da igraš za Real Madrid', odgovorio je 'Božja volja''', rekao je gradonačelnik Anwar Maher.

Nekad su Egipćani gradili piramide, danas se Tutankamon zove Mohamed Salah.

(gol.dnevnik.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.