x

Zadivljujuće prednosti uključivanja orašastih plodova u ishranu

Najzdraviji orašasti plodovi za održavanje jakog imuniteta

Orašasti plodovi osim što su ukusni i mogu biti odličan dodatak mnogim obrocima, također su i hranjivi. Često se povezuju s raznim zdravstvenim koristima, poput bolje razine holesterola, te vam mogu pomoći da sagorite suvišne kilograme.

Orašasti plodovi sadrže različite vitamine i minerale koji su neophodni vašem tijelu, te vam pomažu da ostanete zdravi i u formi. Dakle, uključivanje orašastih plodova u vašu ishranu je mudra odluka, a u nastavku pogledajte upravo koji orašasti plodovi su najkorisniji za vas.

Brazilski orasi

Brazilski orasi su jedan od najvećih orašastih plodova i sadrže mnoštvo hranjivih sastojaka. Posjeduju antikancerogena svojstva i pomažu u održavanju zdravlja prostate. Sadrže selen i razne minerale koji mogu poboljšati zdravlje vašeg imunološkog sistema.

Bademi

Bademi su odlični za koncentraciju, stoga se često preporučuju studentima i učenicima. Oni reguliraju proizvodnju hormona dopamina u mozgu i mogu vam izoštriti pamćenje.

Kikiriki

Kikiriki je bogat zdravim mastima koje vam mogu pomoći u održavanju elastičnosti kože. Uz to, poznati su i po tome što regulišu nivo šećera u krvi i kontrolišu depresiju.

Kesteni

Poznati po slatkom ukusu i teksturi, kesteni su odlični za vaše zdravlje. Ne samo da liječe krvne žile i kapilare, već mogu pomoći i u iskorjenjivanju različitih respiratornih tegoba.

Orasi

Orasi su sjajni u borbi protiv upale. Oni pomažu u zaštiti tijela od bilo kakvih ćelijskih oštećenja. Također, mogu spriječiti rak i bolesti kože.

Pistacije

Ovi zeleni orašasti plodovi imaju brojne zdravstvene koristi i mogu biti odlična užina. Orasi su bogati vitaminom E, te pomažu u regulaciji nivoa šećera i holesterola u krvi. Pistacije vam daju dovoljno energije, te mogu doprinijeti besprijekorno lijepoj koži.

Lješnjak

Lješnjak možete konzumirati s čašom mlijeka kako biste maksimizirali koristi. Ne samo da može popraviti oštećenu DNK, već pomaže i u održavanju zdravlja probave. Također, čuvaju vaš nervni sistem zdravim i pomažu u stvaranju crvenih krvnih zrnaca.


(body.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.