x

Nakon kineske i američka studija pokazala kakav je utjecaj vremenskih prilika na koronavirus!

U borbi protiv pandemije koronavirusa neki naučnici vide nadu u dolasku toplijeg i sunčanog vremena. Nakon kineske i nova studija američkih naučnika s Massachusetts Institute of Technology (MIT) tvrdi isto, a to je da je toplo i vlažno vrijeme povezano sa sporijim širenjem novog koronavirusa.

Američki naučnici pod vodstvom Qasima Bukharija i Yusufa Jameela s MIT-a analizirali su podatke o broju infekcija koronavirusom u različitim dijelovima svijeta te ih upoređivali s dva parametra vremena u svim regijama, odnosno s temperaturom i vlažnošću. 

Istraživanje je pokazalo da se 90 posto slučajeva zaraze koronavirusom do 22. marta 2020. godine desilo u regijama s temperaturom između tri i 17 stepeni celzija. Osim toga, naučnici su došli do saznanja da je u regijama apsolutna vlaga bila između četiri i devet grama vodene pare po kubnom metru zraka.


"Gdje god su temperature bile niže, broj slučajeva koronavirusa počeo se brzo povećavati. To posebno vidite u Evropi gdje je zdravstvena zaštita među najboljima na svijetu", kazao je Qasim Bukhari za New York Times.

Iako su i zemlje s tropskom klimom i one na južnoj hemisferi, gdje je trenutno sredina ljeta, prijavile slučajeve koronavirusa, ipak regije s prosječnim temperaturama iznad 18 stepeni celzija dosad predstavljaju manje od šest posto globalnih slučajeva nove bolesti.


Na temelju analize naučnici su primijetili da bi azijske zemlje, koje se suočavaju s monsunima, mogle primijetiti usporavanje širenja koronavirusa, jer je apsolutna vlaga tada iznad 10 grama po metru kubnom.

U SAD-u epidemija također pokazuje podjelu sjever - jug. Sjeverne, odnosno hladnije države imaju mnogo više stope rasta zaraze u odnosu na južne, toplije države. Širenje SARS- CoV-19 je ograničeno u Teksasu, Novom Meksiku i Arizoni, tvrde Bukhari i Jameel.

Iako nam toplije vrijeme i veća količina vlage u zraku mogu pomoći u borbi s koronavirusom, povoljne vremenske prilike ipak neće dovesti do nestanka koronavirusa SARS-CoV-2. Vodeći svjetski naučnici smatraju da zasad najveći učinak imaju mjere socijalnog distanciranja te uvođenja karantina.

.

.

.

.

.

.

(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.