x

zaprijetio

Nakon što je EU najavila ograničenje cijene ruskog plina Putin zaprijetio: Sad nećete dobiti ništa!

Nakon što je Evropska unija predložila danas ograničenje cijene ruskog plina, ruski predsjednik Vladimir Putin zaprijetio je potpunim prekidom opskrbe energijom ako poduzme takav korak.

Putin je, prema svemu sudeći, očekivao ovaj potez EU i rekao je da će Rusija uzvratiti udarac.

"Nećemo isporučivati ​​ništa ako je to u suprotnosti s našim interesima", rekao je Putin na gospodarskom forumu u Vladivostoku.


"Nećemo isporučivati ​​plin, naftu, ugljen, lož ulje - nećemo isporučivati ​​ništa", rekao je Putin. Također je doveo u pitanje dogovor o izvozu žitarica iz Ukrajine postignut uz posredovanje Ujedinjenih naroda.

Evropa obično uvozi oko 40 posto plina i 30 posto nafte iz Rusije.


Eurelectric, tijelo koje predstavlja evropsku elektroenergetsku industriju, također je kritizirao planove o gornjoj granici EU od 200 eura po megavat satu na cijenu električne energije iz generatora koji ne rade na plin.


"Osnovni uzrok problema je nestašica opskrbe plinom i naša ovisnost o uvezenim fosilnim gorivima. Vlade bi trebale nastojati riješiti ovo, a ne pribjegavati distorzivnim, ad hoc intervencijama na tržištu električne energije", rekao je Kristian Ruby, glavni tajnik Eurelectrica.

Međutim, evropske dionice komunalnih poduzeća ojačale su na berzama, a analitičari smatraju da je visina gornje granice bolja od očekivanog ishoda za industriju.

.

.

.

.

.

Izvor: Klix

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.