x

MLIJEKO, MESO, SOKOVI...

Namirnice koje nikad ne smijete jesti nakon isteka roka valjanosti

Nakon kupovine namirnice obično stavljamo u frižider. Nakon nekog vremena ih zaboravimo pa ih koristimo i nakon isteka roka trajanja. Međutim, to je velika greška koju morate izbjegavati.

Neke namirnice mogu izazvati velike zdravstvene probleme ako ne poštujemo pravila njihove upotrebe. Ove namirnice nikada ne biste trebali koristiti nakon isteka roka valjanosti:

Mliječni proizvodi

Mliječni proizvodu poput sira, maslaca, vrhnja i punomasnog mlijeka povećavaju rizik od infekcije hranom uzrokovane bakterijskom kontaminacijom. To se može objasniti činjenicom da mliječni proizvodi nisu pasterizirani ili podvrgnuti bilo kojoj drugoj toplinskoj obradi da bi se uništile štetne bakterije. Ukoliko pojedete ove proizvode, a rok im je istekao, možete rizikovati da dobijete salmonelu, VTEC, listeriju, E. Coli.

S obzirom na povećanu vjerovatnoću kontaminacije, ovi se proizvodi ne smiju konzumirati nakon isteka roka valjanosti. Također, osobe iz određenih skupina poput trudnica, dojenčadi i male djece, starijih odraslih osoba i ljudi s oslabljenim imunološkim sistemom osjetljivije su na infekcije hranom i stoga bi trebale biti oprezne.

Cijeđeni sokovi

U današnje vrijeme mnogi ljudi prave sokove kako bi zdravo zaopčeli dan. Sokovi imaju mnogo koristi, jer sadrže hranjive sastojke i prepuni su vitamina i minerala.

Međutim, u poređenju s prerađenim sokovima iz supermarketa, postoji jedna velika razlika: prerađeni sokovi se pasteriziraju kako bi ubili sve štetne bakterije (poput sirovog mlijeka), dok cijeđeni sokovi nisu. Pasterizacija će produžiti rok trajanja sokova na oko mjesec dana, suprotno neobrađenim sirovim sokovima koji ističu u roku od nekoliko dana.

Riba

Kod kupovine i skladištenja svježe ribe ključno je izbjegavati prekid lanca hlađenja. To možete učiniti tako što ćete ribu držati u hladnoj kutiji ili hladnoj vrećici kako bi ostala na hladnom u putu od supermarketa do kuće.

Kako je riba vrlo osjetljiva na bakterije, važno je pojesti je u roku od dva sata od kupovine. Ako želite jesti ribu poslije toga, stavite je zamrzivač u kojem može stajati do šest mjeseci.

Svježe bobice

Bobice su relativno krhko i osjetljivo voće. Stoga s njima treba pažljivo postupati. Što se tiče skladištenja, prvo izvadite loše bobice kako one ne bi pokvarile dobre. Bobice držite u tanjiru u frižideru i nemojte ih prati dok ne budete htjeli da ih jedete. Tako će ostati svježe duže vrijeme. Ukoliko ih ne želite odmah jesti, zamrznite ih.

Špinat

Pakovanja špinata i zelene salate obično su prethodno oprana. Međutim, to ne znači da ti proizvodi i dalje ne sadrže bakterije poput E. coli. Zato ih je prije upotrebe neophodno ponovo oprati, ali i potrošiti prije roka valjanosti.

Mljeveno meso

Mljeveno meso je nepredvidivo i u pogledu čuvanja i pripreme. Presudno ga je dobro spremati kako se ne biste razboljeli. Trebate pažljivo paziti datum isteka. Mljeveno meso kojem je istekao rok trajanja može biti zaraženo stafilokoknim aureusom ili salmonelom, a mogli biste dobiti i trovanje hranom.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.