x

Više nikada nećete poželjeti kupovni

Napravite domaći Snickers

Kada je domaći Snickers gotov, sijecite ga na pravougaone dijelove i uživajte u ovom divnom desertu.

Sastojci za čokoladni sloj:

300 g mliječne čokolade,

60 g kikiriki putera.


Nugat sloj:

60 g putera,

250 g šećera,

60 g kondenziranog mlijeka,

300 g snijega od bjelanaca,

60 g kikiriki putera,

200-300 g neslanog, sjeckanog kikirikija,

1 kašičica ekstrakta vanile.


Karamel sloj:

Kesica karamel bombona,

60 ml slatke pavlake.

Priprema:

Podmažite manju tepsiju uljem. U jednoj šerpi istopite 150 g mliječne čokolade i 30 g kikiriki putera. Razlite masu po tepsiji i stavite u frižider da se stegne.

Za to vrijeme pravite nugat sloj. U šerpu stavite puter, šećer, mlijeko, kikiriki puter i ekstrakt vanile. Miješajte sve dok se ne otopi šećer. Skinite s vatre i ostavite da se hladi.


Za to vrijeme napravite snijeg od bjelanaca. Za njega su potrebna 3 bjelanca, 75 ml vode i 100 g šećera. Mikserom mutite bjelanca u čvrsti snijeg. Potrebno je konstantno miješati bijelanca.

Na šporet stavite vodu sa šećerom i napravite sirup. Temperatura sirupa treba biti 120 stepeni. Sipajte postepeno sirup u snijeg uz neprestano miješanje mikserom, na manjoj jačini. Snijegu dodajte prethodno napravljenom nugat kremu i promiješajte kašikom. U masu dodajte i sjeckani kikiriki. Sve promiješajte kašikom. Ovaj sloj izlite preko ohlađenog sloja čokolade. Vratite sve u frižider da se hladi.


Zatim na pari (ili u mikrovalnoj pećnici) otopite karamel bombone sa slatkom pavlakom. Karamel sloj stavite preko nugat sloja kada se malo prohladi. Opet sve stavite na hlađenje.

Posljednji čokoladni sloj pripremite kao i prvi. Dakle, rastopite 150 g mliječne čokolade sa 30 g kikiriki putera. Ravnomjerno rasporedite ovu masu preko domaćeg Snickersa. Sve vratite u frižider da se dobro stvrdne.

Kada je domaći Snickers gotov, sijecite ga na pravougaone dijelove i uživajte u ovom divnom desertu.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.